Шаран

Мария
Написана от Мария януари 22, 2015 11:33

Шаран

Акценти:

  • Шаран
  • Хранителна стойност
  • Полезни свойства
  • Противопоказания

Свързани:

Шаранът малко наподобява толстолоб, особено на млада възраст. Но с увеличаването на размера разликите между двете риби все повече се увеличават. Шаранът е по-едра, по-голяма и дълга риба.

Шаранът в зряла възраст има цилиндрична форма и устата му наподобява на тази на каракудата. Окраската на речния шаран го прави много красив – люспите му са тъмнозлатисти, често със светлосин оттенък около перката и светлозлатисти отдолу.

Гръбната перката на шарана е широка и се простира по целия му гръб. Опашката на тази риба е тъмночервена, а долните ѝ перки са обикновено тъмнолилави.

Шараните се подразделят на речни с издължена и цилиндрична форма и езерни – по-едри и къси. В България речните шарани са разпространени предимно в по-големите и пълноводните реки, а езерните главно по язовирите.

За родина на тази риба се смята Китай. Там се използва като храна от дълбока древност и бил любим деликатес на китайските императори.

Оттам шаранът се разпространил по цяла Азия и след това на Запад, като бил развъден дори и в Англия и „получил признание в царските дворци и католическите манастири на цяла Европа“.

Названието си тази риба придобила неслучайно. Шараните са много плодовити и много бързо растат.

Хайверът на женската съдържа до 500 000 яйца, а излюпените малки шарани за един вегетационен период /от пролетта до есента / достигат до 350-500, а понякога повече грама на тегло. Думата „шаран“ е гръцка и в превод означава „плод“ и „урожай“.

Хранителна стойност на 100 грама месо от шаран

• Белтъчини – 16 грама;
• Мазнини – 5.3 грама;
• Въглехидрати – 0 грама;
• Минерални соли – 1.3 грама;
• Вода – 77.5 грама;
• Калоричност – 112 килокалории;

В месото на шарана се отбелязва повишено съдържание на белтъчини и мазнини. Неговата енергийна стойност в суров вид за 100 грама съставлява 112 килокалории, когато е варен съдържа 102 килокалории, а печеният – 196 килокалории.

В умерени количества месото на шарана не води до покачване на телесното тегло.

Полезни свойства

Месото на шарана е крехко, сладникаво и е с малко кости /повече кости има в езерния шаран/. Тази риба съдържа витамини С, В1, токоферол, пиридоксин, фолиева киселина, никотинова киселина, провитамин А и тиамин.

Месото на шарана е източник на следните микро- и макроелементи като калций, калий, магнезий, натрий, фосфор, хлор, сяра, желязо, цинк, йод, мед, манган, хром, флуор, мобилден, кобалт, никел и др.

Тази риба е полезна за главния и гръбначния мозък. Поради съдържанието на витамин В12 в месото на шарана, неговата периодична консумация способства за синтеза на ДНК и на миелин, който е антиоксидант, който участва в обмяната на липидите в организма.

Също така тази риба спомага за повишаването на потреблението от клетките при остра и хронична хипоксия.

Шаранът е полезен за здравето на кожата и за лигавиците. Същото така консумацията на месото му се отразява благоприятно на нервната и храносмилателната система и регулира нивата на кръвната захар.

Фосфорната киселина, съдържаща се в шарана участва в образуването на редица ензими /фосфатази/ – основни компоненти на клетъчните химични реакции.

Месото на шарана е богато на йод и именно поради това се препоръчва и при заболявания на щитовидната жлеза.

Противопоказания

Поради натрупване на вредни и токсични вещества в месото на шарана е възможно общо влошаване на здравословното състояние.

Шаран
4.5 (90.68%) 73 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 22, 2015 11:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи