Широкоспектърни антибиотици – топ 3 правила за употреба

Мария
Написана от Мария октомври 10, 2016 08:00

Широкоспектърни антибиотици – топ 3 правила за употреба

Акценти:

  • Странични ефекти - минимизиране
  • Причинител - чувствителност
  • Антибиотици - полза

Свързани:

От някои заболявания може да се отървем само с употребата на антибиотици. Сред тях има и такива, които са на практика универсални. Но следва да се има предвид, че сами не трябва да се лекуваме с такива лекарства.

Лечение с антибиотици – кога е необходимо

На човек са му необходими лакто- и бифидобактерии, формиращи микрофлората на организма. Но съществуват микроби, които предизвикват разнообразни заболявания.

Има и такива, които стават опасни само при отслабване на имунитета. Антибиотиците с широк спектър на действие са добри с това, че могат да потиснат множество инфекции. Затова и се изписването е възможно, ако:

• Лечение се назначава без изясняване на точната причина за заболяването. Така обикновено се прави, ако инфекцията е доста разпространена, протича бързо и е голяма вероятността, протича бързо или е голяма вероятността от летален изход.
• Възбудителите на заболяването не се поддават на лечение с антибиотици с тесен спектър на действие;
• Има място заболяване, причинители на което са едновременно няколко типа бактерии.

Групи антибиотици

Различават се следните групи антибиотици с широк спектър на активност – пеницилинови, тетрациклини, флуорхинолони, аминогликозиди, амфениколи.

Всички те могат да въздействат на множество заболявания, но все пак между тях съществуват различия.

Пеницилини

Тези средства са подходящи при всевъзможни инфекции на червата, на дихателните пътища, половата и отделителната система, а също и при сепсис и менингит. Сред популярните препарати от указаната група антибиотици се открояват:

• Амоксициклин

Продава се под формата на таблетки, суспензии и разтвори за вътремускулно или вътревенозно въвеждане. Терапията продължава от 48 часа до 10 дни.

• Карбеницилин

Въвежда се вътремускулно или вътревенозно на възрастни и деца. Назначават се общо 4-6 инжекции дневно. Лечението продължава приблизително 10-14 дни.

Тетрациклини

Тетрациклиновата група антибиотици се отличава с висока способност на проникване през защитния слой бактерии. Заради това и те с лекота побеждават хламидиите, микоплазмата, уреаплазмата.

Също разрушават клетките на гонореята, клостридията, листерията, стафилокока и стрептокока.

Доксициклин

Има повишена терапевтична активност и биологична достъпност. Лечението с антибиотици се назначава по схема в зависимост от заболяването и неговата тежест.

Флуорхинолони

Въздействат на всевъзможни причинители на инфекции, включително и на предизвикващите вътреклетъчни инфекции. Използването на антибиотиците е ефективно при заболявания на дихателните и половите пътища, а също и при възпаление на кожата.

Аминогликозиди

Потискат образуването на белтъци на бактериите и притежават ярко изразено биоцидно действие по отношение на патогенните микроорганизми.

На тяхното въздействие са подложени такива микроорганизми като ешерихия коли, стафилококи, салмонела и други.

Сред най-популярните средства са стрептомицин – за лечение на бруцелоза и гентамицин – отпуска се под формата на мехлеми, инжекции и капки за очи.

Използване на антибиотици – правила за безопасност

Всички хора трябва да имат предвид, че назначаването и избирането на определен вид антибиотици се извършва само от лекуващия лекар. В никакъв случай не трябва да се провежда самолечение. Само лекарят може:

1. Да определите съотношението на риска и ползата от използване на антибиотици;
2. Да избере препарат, който максимално ефективно въздейства на микроорганизмите;
3. Да минимизира страничните ефекти посредством назначаването на спомагателни средства;

Необходимо е да се помни, че дозата и способът за въвеждане на препарата се назначава индивидуално, в зависимост от това каква форма има инжекцията, доколко чувствителен е причинителят.

Широкоспектърни антибиотици – топ 3 правила за употреба
4.5 (89.36%) 47 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 10, 2016 08:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи