Шизофрения – генетичен пасианс или болестта на 100-те гена

Мария
Написана от Мария октомври 13, 2016 14:13

Шизофрения – генетичен пасианс или болестта на 100-те гена

Акценти:

  • Шизофрения - зависимост
  • Излекуване - пълно
  • Условия - създаване

Свързани:

Преди няколко дни светът отбелязва Денят на психическото здраве. А шизофренията се намира на 10-то място в световната класация на причините за инвалидност на хората.

Въпреки че историята на изучаване на това заболяване е с няколко стотици години давност, както и преди си остава загадка за лекарите и източник на множество заблуждения за хората, които страдат от него.

Какви са съвременните възгледи за шизофренията и кои са най-устоялите на времето заблуди?

Шизофренията – болест на 100-те гена

Учените отдавна са установили, че развитието на шизофренията е тясно свързано с гените. Болестта се предава по наследства.

Ако сред близките роднини има хора, болни от шизофрения, тоест рискът от развитие на заболяването нараства с няколко пъти. Ако е болен един от родителите, вероятността детето да унаследи това заболяване, е около 10%.

Година след година, през последните няколко десетки години, учените откриват все нови и нови гени, които участват в развитието на шизофрения.

Накрая, преди няколко години международна група учени анализирали 37 ДНК проби, получени от хора, страдащи от шизофрения. Резултатите били сравнени с ДНК изследвания на здрави хора от различни държави по света.

Оказало се, че с шизофрения са свързани така или иначе 108 гена, от които 83 до този момент не били и известни дори. Някои от тях влияят на риска от развитие на болестта в по-малка, а други в по-голяма степен.

Например, мутацията на гена SETD1A, открит при 0.1% от хората, страдащи от шизофрения, повишава риска от развитие на болестта с 35 пъти.

Преобладаващият брой гени са въвлечени в регулацията на калциевите канали, с помощта на които се предават нервни импулси, а също и отговарят за т.нар. синаптична пластичност – способност на невроните да измерват активността на синапсите – участъците на взаимодействие между невроните, в зависимост от активацията на рецепторите.

Всеки ген активира цяла верига от реакции, и всяка мутация води до неговото нарушаване.

Възникващата в резултат на неравномерност на процесите на възбуждане и забавяне, особено в лобните дялове на мозъка, е един от механизмите за развитие на заболяванията.

Например, съществуват между шизофренията и генът, който отговоря за образуването на невромедиатора допамин. При мутации на този ген като причина за болестта служи прекомерното количество допамин в областта на стриатума, или ивичестото тяло.

Някои учени смятат шизофренията за страничен ефект на развитието на главния мозък, благодарение на който човек се е превърнал в доминиращият вид на планетата.

Това се потвърждава от факта, че нашите предци-неандерталци гени, които предизвикват шизофрения, не били открити.

2. Заблудата за раздвоение на личността

Болните не страдат от раздвоение на личността, както смятат 64% от хората. Могат да чуват гласове, но чужди за тях. Способността да чуваш гласове невинаги е свързана с психическо разстройство.

Всеки човек със здрава психика може да сблъсква с това явление достатъчно редовно. За разлика от шизофрениците, здравите хора обикновено са способни да контролират този процес и да си взаимодействат със своите гласове в главата.

3. Заблудата за неизлечимостта на шизофренията

Тук следва да се уточни какво се има предвид под пълно излекуване. Генетичната предразположеност към шизофрения, не е възможно да се коригира.

Но да се създадат такива условия, че никога да не се проявява, е напълно реално. В 25% от случаите лекарите успяват да постигнат пълно излекуване.

Шизофрения – генетичен пасианс или болестта на 100-те гена
4.5 (90%) 30 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 13, 2016 14:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи