Шокираща нова функция на имунната система – нарежда как да се държим с хората

Мария
Написана от Мария юли 20, 2016 12:28

Шокираща нова функция на имунната система – нарежда как да се държим с хората

Изумително откритие, което повдига основни въпроси за човешкото поведение, направиха изследователи от Университета на щата Вирджиния, Медицински факултет, като установиха, че имунната система засяга пряко, и дори контролира социалното поведение на живите същества, като желанието им да общуват с другите.

Това означава, че е възможно проблемите на имунната система да допринасят за неспособността да общуваме нормално. Откритието може да има огромни последствия относно разбирането на неврологичните заболявания, сред които са нарушенията от аутистичния спектър и шизофренията.

Смята се, че мозъкът и адаптивната имунна система ни изолират от околните, и всякаква имунна активност в мозъка се възприема като признак на патология.

От новото изследване се установява, че не само има тясно взаимодействие между мозък и имунна система, но и някои черти на характера може да са се развили, поради имунният ни отговор на патогени, обяснява Джонатан Кипнис, ръководител на катедрата по невронаука, която провежда изследването.

Според него е налудничаво, но ние може би просто многоклетъчни бойни полета на 2 древни сили – патогени и имунна система, като част от нашия характер действително може да е под диктовката на щита на нашето тяло.

Авторите на проучването разкриват, че менингеалните съдове директно свързват мозъка с лимфната система, което пък преобръща из основи десетилетия преподаване, че мозъкът е имунно привилегирован, като не е свързан директно с имунната система.

Откритието отваря вратите за изцяло нов начин на мислене за това как имунната система и мозъкът си взаимодействат.
Откритието изяснява по-добре как функционира мозъка и какво е въздействието на еволюцията.

Учените предполагат, че връзката между човека и патогените може да влияе пряко върху развитието на социалното ни поведение, което пък им позволява да влияят и това с кого си комуникираме и с кого не, което е необходимо за оцеляването ни като вид.

Имунната система използва този опит, за да разработва начини да ни предпазва от заболявания, които придружават тези социални взаимодействия.

Разбира се, те са в интерес на патогените, тъй като им позволява да се разпространят.

Изследователите, провели настоящото проучване, открили, че специфична имунна молекула, интерферон гама, изглежда е от решаващо значение за социалното поведение, и че най-различни същества като мухи, риби, зебри, мишки и плъхове активират интереферон гама реакция, когато комуникират с други индивиди от същия вид.

Обикновено тази молекула се образува от имунната система в отговор на бактерии и вируси или паразити.

Блокирането на молекулата при мишки с помощта на генетична модификация, направило някои дялове на мозъка хиперактивни, което пък се отразило на намаляване на социалната им активност.

Възстановяването на молекулата възвръща и социалното взаимодействие на гризачите към нормалното.

В публикация, в която обобщават заключенията си, учените отбелязват, че имунната молекула играе много важна роля в поддържането на социалната активност на подходящи нива.

Най-вероятно причината имунната система да контролира как да се държим с хората е, защото това е от огромно значение за оцеляването ни като вид.

Защото, както и по-горе бе отбелязано, именно чрез социалното взаимодействие на индивидите, без значение човек или животни, се разпространяват патогените, и имунната система трябва да има контрол върху поведението, за да е възможно да отреагира при евентуална опасност, която възникне при потенциално разпространение на опасен патоген.

Шокираща нова функция на имунната система – нарежда как да се държим с хората
4.6 (91.07%) 56 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 20, 2016 12:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи