Щастието и любовта към работата са взаимосвързани

Мария
Написана от Мария август 22, 2015 17:15

Щастието и любовта към работата са взаимосвързани

Акценти:

  • Трудохолизъм - вредно явление
  • Гледане на телевизия - замяна
  • Занимания със спорт - чувство за вина

Свързани:

Изследвания, показващи зависимостта на щастието на човека от различни видове фактори, са доста популярни. Учени са установили, че усещането за благосъстояние до голяма степен е обусловено от това дали човек е доволен от своята работа.

Доброто настроение на служители – това е залог за неговата ефективна работа. Специалистите по корпоративни празненства препоръчват на ръководителите на компании да организират съвместни празници за своите служители, партньори и клиенти.

Това е един от най-важните елементи на корпоративната култура, за създаването на традиции и за повишаване на уважението към ръководството.

Изпълнителните директори на компаниите са длъжни добре да анализират какъв празник ще бъде уместен за колектива – възможно е да се организира вечеря не за служителите, а за техните деца. Това задължително ще бъде оценено във вид на по-голямо отдаване в работата.

За да се чувства човек щастлив са му нужни нови преживявания – според учени от Харвард, е достатъчно 2 пъти месечно човек да попада или да отива на непознато място, за да придобива нови впечатления.

Това невинаги е възможно – много хора работят и физически нямат възможност за толкова чест отдих.
Психолози от Лондонското училище по икономика са установили до колко понятието щастие и работа са взаимосвързани.

Според проведеното от тях проучване, щастието зависи доволен ли е човек от своята работа или не – 65% от запитаните се чувстват в добро разположение на духа, ако работния процес и заплатата ги устройват.

Същевременно анкетираните отбелязвали, че отношението на ръководството към бизнеса също е от съществено значение – съвместните празници, корпоративните вечери, съревнования или конкурси.

Според психолози за един от най-тежките дни от седмицата се смята понеделник, въпреки че съгласно проучванията е най-трудно да се работи във вторник, а за работещите, нивото на стреса се натрупва и към средата на седмицата, тоест в сряда, достига своя максимум.

Ако работата не се харесва на един човек, то стресът влияе на неговото настроение, което се проявява в неудовлетворение от собствената външност, фигурата и съответно – работата като източник на съществуване.

Впрочем, има определена група хора, които са готови буквално да живеят на работата – тях ги устройва буквално всичко. Но доколко те са щастливи изследователите не отговорят.

В допълнение

Увеличаването на интензивността на работния процес сред представителите на много професии е вече достигнала предела на човешките възможности.

Учени от университета на щата Джорджия отбелязват, че в повечето големи компании продължителността на работния ден от 10-11 часа вече се е превърнало в нещо напълно нормално.

Но, затваряйки зад себе си вратите на офиса, човек все още продължава да работи. На много съвременни хора им се налага да отговорят на позвънявания и на електронни писма през свободното си време.

Такива свръхусилия не преминават безследно и биват последвани от сериозни здравословни проблеми. Човек се намира в състояние на хроничен стрес, развива безсъние и е възможно дори да възникнат соматични заболявания.

Специалистите съветват трудохолиците да се вслушват в своите усещания и да се опитат да разберат не са ли на прага на емоционално прегаряне.

Принудителният трудохолизъм се превръща в отрицателно явление, ако човек изпитва чувство за вина в петък и през почивните дни, когато си почива и се развлича. Учените съветват да се замени гледането на телевизия с разходки и активни занимания със спорт.

Щастието и любовта към работата са взаимосвързани
4.5 (90%) 40 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 22, 2015 17:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи