Щатът Ню Йорк забрани фракинга като опасен за здравето

Калина
Написана от Калина декември 22, 2014 13:36

Щатът Ню Йорк забрани фракинга като опасен за здравето

Акценти:

  • Защо губернаторът на Ню Йорк забрани фракинга?
  • Какво представлява фракингът?
  • Защо фракингът може да бъде опасен за околната среда?

Свързани:

Фракингът в щата Ню Йорк ще бъде забранен, поради загриженост за рисковете за здравето, които методът носи.

Това обяви администрацията на губернатора Андрю М. Куомо.

С това решение приключват години дебати върху метода за извличане на природен газ.

Фракингът, както е известно, е силно насърчаван като източник на икономическо съживяване за изостаналите райони по границата на Ню Йорк с Пенсилвания.

До неотдавна изглеждаше, че губернатор Куомо е на път да прегърне идеята за фракинга в тези райони, но вместо това той реши да го забрани.

Въпреки дълбоките икономически проблеми, които измъчват големи райони в северната част на щата, загадката около фракинга до голяма степен остава нерешена, посочва губернаторът.

„Никога не съм чул някой ми каже: Аз вярвам, фракингът е страхотен“, каза Куомо. „Нито един човек в тези общности. Това, което чувам, е: Ние нямаме нямам друг избор, освен фракинг.“

Решението на демократа Куомо веднага бе приветствано от представителите на либералните групи и защитниците на околната среда. Нещо повече – то помага за възстановяването на връзките на партията му с лявото крило.

Решението идва и след изненадващо оспорвана кампания по преизбирането му, в която Зефир Тийчаут, който се противопоставя на фракинга, спечели около една трета от гласовете.

Фракингът , наричан още хидравлично разбиване, е технология, при която се вкарвят големи количества вода, пясък и химикали дълбоко под земята при високо налягане, с цел добив на нефт и природен газ.

Чрез фракинг се доразбиват пукнатини в скалния слой, като за източник на енергията се използва течност. Самото оформяне на пукнатини се прави чрез сонда, която прониква в скалата на мястото, където се намира находището.

Методът се използва включително и за неконвенционални находища като въглищни легла или шистови скали.

Много учени обаче смятат, че технологията на фракинга далеч не е безопасна. При нея се използват желирани флуиди, които понякога съдържат бензен, ксилен, толуен и етилбензен.

Доклад от 2004 г. твърди, че употребата на тези вещества – основни съставки на дизела, е източник на голяма опасност за подпочвените води. В добива на нефт и газ се използват и олово, метанол, борна киселина и етиленгликол, като много от тях имат канцерогенни свойства.

Около 50-70 на сто от използваните химически вещества в процеса на добива подлежат на обратно извличане.

Останалите количества се задържат в шистовите слоеве дори след ликвидиране на находището. Предположенията са, че макар и вкарани на дълбочина от 3000 метра, с годините при слягането на земните пластове опасните химикали излизат на повърхността и замърсяват земята и подпочвените води.

Темата за фракинга е един от най-противоречивите обществени политически дебати в Ню Йорк през последните  години.

Технологията се прилага в много страни и преживява огромен възход в районите на Пенсилвания и Тексас. Защитници на околната среда, разтревожени от разрастването на приложението на фракинга, посочиха решението на Ню Йорк като първата забрана и то от щат със значителни ресурси на природен газ.

Губернатор Куомо, който е известен със своите бързи и решителни действия по други спорни въпроси като контрола върху оръжията, на няколко пъти отлагаше вземането на решение за използването на фракинг, като се позоваваше на продължаващото – и на пръв поглед с отворен край, проучване от държавните здравни служители.

Шест  седмици след като губернатор Куомо спечели втори мандат, проучването върху ефектите на фракинга върху здравето най-накрая се материализираха на дългоочакваното здраве най-накрая се материализира.

Констатациите бяха направени по време на публичното заседание на кабинета, свикано от областния управител в Олбани. По време на заседанието комисарят по здравеопазването д-р Хауърд  A. Зукър заяви, че са установени „значителни рискове за общественото здраве“, свързани с фракинга.

Показвайки резулати от научни изследвания, д-р Зукър коментира опасенията за замърсяване на водата и въздуха, и каза, че няма достатъчно научни доказателства, които да потвърждават безопасността на тази технология за добив на нефт и природен газ.

Щатът Ню Йорк забрани фракинга като опасен за здравето
4.5 (90.79%) 76 глас[а]

Калина
Написана от Калина декември 22, 2014 13:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи