Що за напаст е супергонореята

Мария
Написана от Мария януари 8, 2016 11:46

Що за напаст е супергонореята

Акценти:

  • Устойчиви щамове - продължително лечение
  • Орален секс - коварно заболяване
  • Интимен партньор - препоръки

Свързани:

Гонореята вече е почти напълно устойчива на въздействието на антибиотици. В Европа все по-често се регистрират случаи на супергонорея, когато лекарите се налага да прибягват до нестандартни методи на лечение.

Гонореята е едно от най-древните венерически заболявания, симптомите на което били описани още в древните китайски медицински източници.

Възбудителите на това заболяване са гонококите Neisseriagonorrhoeae. Основни проявления на заболяването са паренето в уретрата и появата на гнойни секрети.

С появата на антибиотиците гонореята престава да бъде проблем. Излекуването става възможно само с 1-2 посещения при лекар.

Достатъчно е да се премине курс на терапия с антибиотици и болестта напълно отстъпва. В този смисъл гонореята, както и сифилисът, могат да бъдат определени като любимата болест на венеролозите, тъй като се лекуват изключително лесно.

Това, което не ги убива, ги прави по-силни

Появата на антибиотиците буквално преобърна света на медицината. Неизлечимите по-рано заболявания започнаха бързо да се лекуват с помощта на тези лекарствени средства.

Но с времето към много инфекции започна да се развива устойчивост към антибиотиците, което налагаше използването на увеличени дози или прилагането на нови антибактериални средства.

И гонореята не е изключение. За последните няколко години европейските лекари започнаха да бият тревога – при някои пациенти гонореята престана да се поддава на лечение със стандартните схеми антибиотикотерапия, които по-рано действали на 100%.

Появи се нов термин – супергонорея.

Пациентите с устойчиви щамове на гонокока изискват по-продължително и тежко лечение. Понякога се налага използването на твърде големи дози антибиотици, които дават странични ефекти.

На лекарите им се налага да правят този компромис, тъй като в противен случай от супергонореята няма как да се избавим.

Новите „владения“ на гонореята

Ако до края на 90-те години гонореята може да се пребори с няколко вида антибиотици, то вече към края на 2005-та кръгът на антибактериалните средства против гонореята се свива само да цефалоспорините.

През 2007-ма година японски лекари обявяват 4 случаи, когато за излекуване на инфекцията се налага използването на огромна доза от 1000 мг.

Постепенно гонококите стават устойчиви и към големи дози цефалоспорини, и лекарите е необходимо някак да се научат да решат този проблем.

Освен развитието на устойчивостта към антибиотиците, има и друг проблем. Все по-често гонококи се откриват не само по половите органи, но в правото черво и в гърлото.

Вина за това имат оралния и аналния секс, които са доста популярни сред съвременните двойки.

Пазете се

Профилактиката срещу венерическите заболявания, включително и срещу супергонореята не е толкова трудна, колкото може би изглежда.

Необходимо е само да се дават проби за изследване и ако при вас всичко е наред, то след това можете спокойно да правите секс, но е желателно само с един интимен партньор. Ако често ги сменяте, то трябва да се придържате към следните препоръки:

• Редовно да си правите изследвания, и в случай на положителен резултат, да съобщите за него на всички, с които сте имали интимни контакти. Вероятно също ще трябва да отидат на лекар, който е специалист в областта на венерическите болести.

• Използвайте презервативи;

• Бъдете внимателни с оралния секс. Бактериите, предизвикващи гонореята, могат да „уседнат“ и в задната част на гърлото. А човек не усеща никакви симптоми, което прави гонореята още по-коварно заболяване.

Що за напаст е супергонореята
4.5 (89.52%) 42 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 8, 2016 11:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи