Шумът на града – ето защо е твърде силен за сърцето

Мария
Написана от Мария юли 16, 2016 01:18

Шумът на града – ето защо е твърде силен за сърцето

Екологията на големия град до голяма степен определя здравето на неговите жители. Като отчете факта, че към 2050-та година 70% от населението на планетата ще живее в градове, човечеството активно изучава, какви биха били последствията от това за хората. Един от най-вредните фактори е шумът, който се генерира от транспорта. С какво звуците на града са опасни за сърцето?
Какво е това шум?
Това са звукови вълни , които са със случаен характер. Те възникват при колебания на физическите тела, тоест са механични. Честотата на звуковите вълни е в границите от 16 до 20000 херца. Човешкото ухо притежава най-голяма чувствителност в диапазона 1000-5000 херца.
Ключов за нас показател е интензивността на звука, тоест амплитудата на колебанията на звуковите вълни. Интензивността на звука се измерва в белове, но най-често се използва 1/10 част от Бела – децибел. Съответно 1 децибел – това е най-слабият звук, който може да се възприеме от човешкото ухо. Могат да се приведат следните нива на интензивност на звуците, които могат да се използват като маркери:
• 15 дБ – мъркане на котка;
• 20 дБ – шепот;
• 30 дб – тиктакане на часовник, шум на слаб дъжд навън;
• 40 дб – силен шепот или звуци от тиха улица;
• 50 дб – разговор на стоящи един до друг хора;
• 60 дБ – разговор на разстояние 1 метър;
• 70 дБ – общуване на висок тон, крещене, преминаваща на 10 метра кола;
• 80 дБ – шумна улица с оживено транспортно движение;
• 90 дБ – шум от производствено предприятие;
• 100 дБ – клаксон на кола на разстояние 7 метра;
Човешкият организъм се чувства добре само до определено ниво на шума. Максималната интензивност на звука за жилищни помещения през деня е 40 децибела, а нощем – 30. За офиса 55 децибела са граничен показател – при по-ниско човек се чувства нормално и неговият организъм не изпитва повишени натоварвания, при по-високо – рисковете от някои заболявания започват бързо да се увеличават. Смята се, че временното превишаване на интензивността на звука не трябва да минава 15 децибела.
Нормите на интензивност на звука, определят и количеството офисна техника, което може да се разположи в едно помещение. При излишен шум може да достигне 70 децибела.
Шумът на града и транспорта
Към ден днешен на шумовото замърсяване е неизменна част от всеки мегаполис. Според учени от ЕС, 53% от жителите на големите градове се изложени на въздействието на шум над препоръчителното ниво. СЗО твърди, че шумът отнема на човечеството 1 милион години живот заради преждевременно настъпване на нетрудоспособност или смърт.
Основният източник на шум в големия град е транспорта. Неслучайно от него се оплакват повече от 60%. В списъка на най-шумните транспортни средства влизат влаковете, самолетите, камионите и разбира се, автомобилите.
Как шумът въздейства на сърцето?
Изследванията на зависимостта на риска от развитие на инфаркт на миокарда от нивото на шума показват, че най-безобидният от всички транспортни звуци е авиошумът. Първо, защото въздейства на човек много по-рядко, отколкото постоянния шум на приземния транспорт. Незначителното повишаване на риска от инфаркт на миокарда се е наблюдавало при ниво на шума 55-60 децибела сутрин от 5 до 6 сутринта. Също вероятността от заболяването леко нараствала при шум от 70 до 80 децибела.
Най-опасен се оказва шумът от уличното движение, който не прекъсва през цялото денонощие. Рискът от инфаркт започнал да нараства още от 55 децибела.

Шумът на града – ето защо е твърде силен за сърцето
4.5 (89.55%) 44 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 16, 2016 01:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи