Сибирски кърлежов тиф

Мария
Написана от Мария февруари 13, 2015 08:42

Сибирски кърлежов тиф

Акценти:

  • Сибирски кърлежов тиф
  • Епидемиология и етиология
  • Патогенеза и патоанатомия
  • Лечение

Свързани:

Сибирската петниста кърлежова треска /други названия – кърлежова рикетсиоза, Северноазиатски кърлежов петнист тиф, Източен кърлежов тиф, източен петнист тиф/ представлява остра доброкачествена природоогнищна рикетсиоза, разпространяваща се само чрез кърлежи и характеризираща се с наличие на първичен афект, фебрилна реакция, с петнисто-нодуларен обрив по кожата, с увеличение и болезненост на регионалните лимфни възли.

Заболяването за първи път е описано през 1936 г. Подробно произходът, епидемиологията и клиниката му са проучена през 1938 г, през същата година е изолиран и причинителят му от некрозирали кожни клетки на разболял се човек след ухапване от иксидов кърлеж.

Епидемиология и етиология

Причинителят на кърлежовата рикетсиоза е сходен с този на другите рикетсиози и се размножава в засегнатите клетки.

В природните огнища на заболяването циркулацията на Rickettsia siberica се осъществява между дивите бозайници и иксидовите кърлежи – основните и естествени носители на тези бактерии.

Заразяването на човека с кърлежов петнист тиф се случва в природните огнища чрез ухапване от инфектирани кърлежи, в слюнката на които се съдържат рикетсии.

Кърлежовият петнист тиф е сезонно заболяване. Максимална заболеваемост се наблюдава през късната пролет /от началото на май месец/и началото на лятото, което е обусловено от периода на най-голяма активност на кърлежите.

През есента е възможно второ покачване на заболеваемостта, което се определя от второто поколение на членестоногите. Единични случаи на заболяването се регистрират предимно при работници в селското стопанство.

Ареалът на разпространение на Сибирския кърлежовия петнист тиф е цяла Северна Азия.

Патогенеза и патоанатомия

На мястото на входната врата на инфекцията възниква първичен афект – възпалителна реакция на кожата с регионален лимфаденит. Причинителят Rickettsia siberica прониква в ендотела на малките кръвоносни съдове, предизвиквайки възпалителни изменения.

При това пролиферативните процеси преобладават над разрушителните с развитие на едно- и периваксулит, което обяснява и по-лекото протичане на заболяването в сравнение с епидемичния петнист тиф.

Рикетсиемията и токсинемията при кърлежовата рикетсиоза обуславят симптомите на интоксикация на организма.

Клинична картина

Инкубационният период продължава 4-7 дни. Заболяването започва остро – появява се втрисане, бързо се повишава телесната температура до 39-40 градуса по Целзий.

По-рядко се наблюдават продромални явления, тоест предшестващи и ранни симптоми, като неразположение, главоболие и мускулни болки, загуба на апетит. Нерядко се забелязва почервеняване на лицето, шията, лигавицата на гърлото, а също и обрив по оралната лигавица.

Към края на инкубационния период на мястото на ухапване от кърлежа по откритите части на тялото – скалпа, шията и раменния пояс, възниква първичен афект, който представлява удебеляване на кожата, леко болезнено при палпация.

В неговия център се формира некротична коричка с тъмнокафяв цвят, а по периферията червения линия, която е резултат от развила се хиперемия. Възпалителното удебеляване достига 1-2 см в диаметър.

Треската е ремитентна, по-рядко постоянна, продължава 8-10 дни, понякога 20 и отзвучава постепенно. В зависимост от интензивността на симптомите на интоксикация се различават лека, средна и тежка форма на кърлежова рикетсиоза.

Основни в клиничната картина на заболяването са симптомите на засягане на нервната система. Те се изразяват в упорито, понякога мъчително главоболие, болки в мускулите и в областта на кръста.

Лечение на сибирски кърлежов тиф

Етиотропната терапия успешно се провежда с антибиотици от тетрациклиновата група в болнични условия. Наред с антибактериалните средства се вземат мерки и за овладяването на симптомите. Профилактиката представлява защита от ухапване от кърлежи.

Сибирски кърлежов тиф
4.4 (88.08%) 52 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 13, 2015 08:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи