Силата на самотата – защо на всички ни трябва време да бъдем насаме със себе си

Мария
Написана от Мария юни 8, 2016 21:45

Силата на самотата – защо на всички ни трябва време да бъдем насаме със себе си

Акценти:

  • Разписание - друг човек
  • Проблеми - самостоятелност
  • Помощ - необходимост

Свързани:

Никога не изпускайте отлични възможности без причина

Ако се отказвате от интересна екскурзия само защото няма с кого да отидете, си правите мечешка услуга. Колко пъти сте искали да направите нещо весело и сте се спирали само защото не сте си намирали компания?

С мисълта, че например ако отидете на кино сами, няма да ви е толкова весело.

Ребека Ратнер, професор по маркетинг в Масачузетския университет, много години изучавала нежеланието на хората да правят нещо сами.

И смята, че заради подобни предубеждения изпитваме по-малко радост от живота.

В изследване с название – Забранено е да играеш боулинг сам, тя съобщава, че хората постоянно подценяват колко приятно би им било да видят шоу, да посетят музей или кинотеатър, да вечерят в ресторант без компания.

Не трябва да се чувствате некомфортно, ако сте решили да отделяте повече време на себе си.

Това се превръща в сериозен проблем, когато се отказвате от весело прекарване на свободното време, ако няма с кого да го споделите.

Най-малкото в живота ви ще има по-малко радост. Времето е ограничен ресурс. И по-скоро, към този вариант, който сте отложили днес, защото сте сами, няма да можете да се върнете по-късно, не е важно дали ще имате компания или не.

Ако ви вълнува какво ще си помислят хората за вас, ако ви видят да седите сами на ресторант или на кино, отпуснете – все им е едно. Случайните хора мислят за вас много по-малко, отколкото ви се струва.

Ако не ридаете по време на самотната вечеря и не крещите, защото сте сами на последния ред в киното, никой няма да ви обърне внимание.

Свобода, самостоятелност, време за размисли

Времето в самота ви отървава от демокрацията – повече не е нужно да се безпокоите за разписанието на другия човек, а само за своето собствено.

Можете да поръчвате храна, когато сте огладнели, да гледате филм, който ви харесва и в удобно за вас време, да бъдете непредсказуеми и да се извъртате – никой и дума не може да ви каже.

Не е нужно да мислите как да забавлявате още някого. Няма нужда да спазвате приличие, да се стараете да бъдете добри и да се безпокоите, дали на другите не им е скучно. Всичко, което има значение е дали си прекарвате добре времето.

Когато отделяте време само на себе си, събирате сили и енергия за общуване с другите хора.

Но най-важното, което ще ви даде самотата – е възможността да поразмислите. В главата ви има толкова много мисли, че само свободното време може да ви помогне да се ориентирате сред тях. Времето, прекарано в самота ви настройва на мисловна вълна.

Самодостатъчност – добра черта на характера

Нищо не повдига толкова самооценката на човек, колкото неговата независимост. Колкото по-малко зависите от другите от другите, толкова по-големи висоти можете да достигнете.

Когато сте сами, ви се налага да се справяте с проблемите самостоятелно.

Ще престанете да бъдете гайка в системата, учете се да бъдете многофункционален инструмент. Благодарение на това нараства и увереността в собствените ви сили, и не само в социалния аспект на живота ви, но и в други аспекти на живота ви.

Когато се обръщате за помощ само когато действително е необходимо, си помагате да разширите собствените си граници.

Силата на самотата – защо на всички ни трябва време да бъдем насаме със себе си
4.5 (89.25%) 67 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 8, 2016 21:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи