Силна простуда – как да я излекуваме бързо

Мария
Написана от Мария октомври 12, 2018 18:57

Силна простуда – как да я излекуваме бързо

Акценти:

  • Симптоми - простуда
  • Облечнение - прцедури
  • Храчки - ангина

Свързани:

Преди да започнем да лекуваме силна простуда, трябва да се уверим, че това не е грип. Как да направим това? Ако сте убедени, че това е простуда, можете да пристъпите към лечение, възползвайки се от тази инструкция.

Сваляме високата температура

Първата ни работа е да свалим високата температура – ако е наистина висока. Хипертермията бива „червена” и „бяла”.

Внимателно погледнете в огледалото. Ако кожата ви е пребледняла, силно ви втриса и избива студена пот, това не е добър знак, и трябва да се повика лекар.

А ако лицето е червено, имате усещане, че кожата гори, хванете за термометъра. Не бързайте да приемате лекарства за сваляне на кръвното, ако термометърът показва по-малко от 39.1.

Дайте на организма време да се пребори с вирусите и бактериите. За да се преживее по-леко този момент и да се охлади тялото, можем да се възползваме от слаб разтвор оцет или спирт.

Всяко от тези вещества се разрежда във вода 1:5 и се втрива с кърпа, накисната в приготвения разтвор. Важно е да се потърпи и да не се завиваме 10-15 минути. Температурата се измерва отново.

Все още е висока и дори се е повишила още? Тогава може да се приеме таблетка. За възрастните е подходящ Аспирин, Парацетамол или Ибупрофен, не забравяйте да се запознаете с листовката. А сега легнете, завийте се и пийте топъл чай.

Заемаме се с гърлото

При силна простуда често ни боли гърлото. Надяваме се, че не сте успели да се отдалечите от огледалото. Погледнете, гърлото е червено или на сливиците се е появила бяла плака?

Ако е последното, това може да бъде ангина, която изисква специфичен подход към лечение. И все пак, на този етап основна задача е дезинфекция на гърлото и намаляване на възпалението.

За тази цел са подходящи средства за жабурене на гърлото – разтвор на основата на пеницилин или сода за хляб. Отново легнете, завийте се и си пийте чая.

Отстраняване хрема и кашлица

При силна настинка температурата и болката в гърлото често не са единствените симптоми. Възможно е да се появят хрема и кашлица.

Простудната кашлица се отличава със сухота и периодичност, възможно е да се отдели известно количество храчка.

За отстраняване на хремата и кашлицата едновременно могат да се използват парни инхалации на основата на билки.

Няма да попречат и назалните спрейове или капки.

Но обърнете внимание, че съдосвиващите средства могат да предизвикат привикване и хронична хрема, затова не е задължително да се използват повече от седмица.

При слабо запушване на носа и хрема можем да опитваме да приготвим разтвор за промиване на носа сами.

И си почиваме

А сега е време да си осигурим пълноценен отдих. Можем да легнем и да поспим, сега това е повече от необходимо на уморения организъм. За да бъде сънят комфортен, а с кашлица и хрема, това е трудно, трябва под главата да се сложи още една възглавница.

Събуждайки се, отново измерете температурата и изпийте чая. Ако на сутринта не сте почувствали облекчение, не е проблем, повтаряйте всички гореизброени процедури и изчакайте.

А в случай, ако повишената температура продължава повече от 3 дни и останалите симптоми на простуда се задълбочат, време е да се потърси лекарска помощ.

Силна простуда – как да я излекуваме бързо
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария октомври 12, 2018 18:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи