Силно главоболие в края на бременността – ето как да се справите

Мария
Написана от Мария април 25, 2016 18:07

Силно главоболие в края на бременността – ето как да се справите

Акценти:

  • Главоболие - бременност
  • Рискове - лекарствени препарати Плацента - изтъняване

Свързани:

Главоболието е неприятно усещане за всички нас, но на жените по време на бременност им досажда още повече, тъй като в този период болшинството от лекарствените средства, включително и болкоуспокояващите е силно непрепоръчително да се приемат, заради вредата, която биха могли да нанесат на плода.

Причини за силно главоболие в края на бременността

Повечето бъдещи майки се оплакват от силно главоболие, особено в 1-ви и 3-ти триместър на бременността. Появява се, дори и при тези, които никога по-рано не са изпитвали главоболие.

В първия триместър това е свързано с хормоналните изменения на организма, на първо място поради действието на прогестерона. Ситуацията се задълбочава, ако към това се добави неправилната стойка, нарушение на дневния режим и стреса.

Сред другите причини са недостатъчно количество захар в кръвта, недоспиване, обезводняване, прекаляване с кафетата.

Главоболието при бременност в третия триместър се появява преди всичко, поради влиянието на увеличаващото се тегло на бебето върху гръбнака.

Понякога патологията сигнализира за гестоза – токсикоза в края на бременността, и нейните усложнения – прееклампсия. Това явление е много опасно и за майката, и за плода, тъй като предизвиква кислороден глад у последния, което може да бъде последвано от неговата гибел, а за бременната е възможен летален изход.

И появата на главоболие в 3-ти триместър изисква незабавно да се потърси лекарска помощ за установяване на неговата етиология.

Първично главоболие в края на бременността

Мигрената е изключително неприятно състояние, при което са възможни обща слабост и повръщане. Такова главоболие често е локализирано и продължава от няколко часа до няколко дни.

Причините за мигрената и досега не са известни – лекарите предполагат, че възникват, поради възбуждане на нервните клетки на мозъка, които на свой ред предизвикват освобождаване на химическо вещество, раздразващо кръвоносните съдове на мозъка.

Определена роля играе и количеството естроген, нивото на който се колебае при хормонални промени.

Ако бъдещата майка е подложена на такова изпитание в самия край на бременността, трябва да си записва симптомите, времето на начало на главоболието и неговата продължителност, терапията, хранителния режим и различните изменения, например метеорологичните условия, пътуване и други.

Това може да помогне да се установи с какво е свързана мигрената, и да се минимизират нейните проявления в бъдеще.

Най-разпространените дразнители са кафето, шоколадът, заместителите на захарта в сладкарските изделия, а също и консервантите и нитратите, съдържащи се в храните. За известно подобряване на състоянието помагат само тъмните помещения, изолирани от всякакви шумове.

Вторично главоболие при гестация в 3-тия триместър

Причините могат да се крият и в нарушение на функционалността на кръвоносните съдове или патологиите на мозъка, в такъв случай се повишава кръвното налягане, възможни са кръвоизливи и менингит.

Болката се обуславя също и от системни инфекции, нарушения на обмяната на веществата, различни невралгии, хормонални изменения и други състояния.

Лечение на силно главоболие в края на бременността

Терапията в този етап на гестацията е съпроводена с определени рискове, тъй като към края на бременността плацентата изтънява, която пък защитава плода от инфекции.

Това е необходимо да се отчита при избор на лекарствени препарати – много медикаменти могат да навредят на здравето на плода, и дори да предизвикат неговата гибел, спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Силно главоболие в края на бременността – ето как да се справите
4.4 (88.21%) 56 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 25, 2016 18:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи