Симптоми и лечение на хипохромна анемия

Мария
Написана от Мария април 15, 2016 13:49

Симптоми и лечение на хипохромна анемия

Акценти:

  • Анемия - хипохромна
  • Вътревенозно - препарати
  • Хемоглобин - ниво

Свързани:

Анемията е изключително разпространено клинично състояние. Медицинската статистика твърди, че се среща при всяка 5-та жена в репродуктивна възраст. Рисковите групи са бременни жени, деца и тийнейджъри.

Преди обаче да се пристъпи за лечение на малокръвие, необходимо е да се изясни каква е основната причина. Тъй като анемията е по-скоро не заболяване, а симптом на такова.

Съществуват няколко вида анемии, за всяка от които е разработена отделна лечебна тактика. Поради тази причина препарати при анемия трябва да избира само лекарят. Самолечението може да има сериозни последствия.

Хипохромна анемия и сериозните ѝ причини

Това е състояние, при което е понижен цветовият показател на кръвта. В норма е равен на 0.85-1.00, а при малокръвие под 0.85.

Най-разпространената причина за хипохромна анемия е дефицит на желязо, което влиза в състава на хемоглобина. А това на свой ред, се развива или поради прекомерна загуба или недостиг на постъпване в организма.

• Прекомерна загуба на желязо може да има при остра или хронична кръвозагуба.

Понякога човек съвсем губи съвсем малко кръв в рамките на деня – например, при скрит стомашно-чревни кръвотечения или от венците, обилни менструации, но продължава много години.

Същевременно хемоглобинът може да бъде сериозно понижен, но човешкият организъм се е научил да компенсира неговият дефицит и самият болен не го забелязва на практика.

• Дефицит на постъпване отвън се наблюдава основно при хора, които се хранят единствено с растителна храна. Тъй като желязото, необходимо за изграждане на хемоглобина, присъства само в червеното месо или в черния дроб.

Ябълките, нарът и червените сокове са практически безполезни за профилактика на анемия. Понякога болният приема достатъчно количество желязо, но поради съпътстващи заболявания на стомашно-чревния тракт, то не се усвоява.

Как да заподозрем хипохромна анемия?

Не е самостоятелно заболяване, защото при него обикновено се наблюдават определени причини. В зависимост от факторите, които са я предизвикали, симптомите на това състояние могат да са различни.

Но някои признаци могат да сигнализират за развитието на това състояние, сред които са:

• Обща мускулна слабост;
• Сухота и бледност на кожата;
• Ангурален стоматит и хейлит – появата на така наречените малки язви по краищата на устата, които дълго време не заздравяват;
• Извращаване на вкуса – понякога човек започва да изпитва силно желание да хапне парче тебешир, глина, да мирише миризми на бои и лепила;
• Невъздържане на урина – при кашлица, плач и смях;
• Склонност към вторично развитие на атрофичен гастрит;

Как се открива хипохромна анемия?

Ако болният има един или няколко от гореизложените симптоми на анемия, е необходимо самостоятелно да си направи кръвно изследване, или да се обърне към специалист-терапевт.

В пълната кръвна картина може да бъде понижено нивото на хемоглобина или на еритроцитите, или всички заедно. По-точен показател е обаче нивото на серумното желязо – за изследване кръв се взема от вената. При анемия, свързана с дефицит на желязо, той ще бъде понижен.

Препарати ефективни при анемия, предизвикана от железен дефицит

За лечение на това състояние, лекарят назначава специални лекарствени препарати, при анемия са възможни 2 метода за въвеждане на лекарството или вътревенозно.

Ако при пациента е силно изразен дефицитът на желязо, поради отстра кръвозагуба;

Таблетирани препарати при анемия се назначават за амбулаторен прием при стабилно състояние на болния и слабо понижение на нивото на хемоглобина.

Симптоми и лечение на хипохромна анемия
4.6 (91.92%) 52 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 15, 2016 13:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи