Синдром Баре-Леу или шийна мигрена – първи признаци, усложнения и последствия

Мария
Написана от Мария септември 7, 2016 09:42

Синдром Баре-Леу или шийна мигрена – първи признаци, усложнения и последствия

Акценти:

  • Мероприятия - диагностика
  • Заболяване - особености
  • Лечение - схема

Свързани:

Заболяването, което възниква на фона на притискането на нервните окончания, разположени около гръбначната артерия, се нарича синдром на Баре-Леу.

За първи път патологията е била описана през миналия век, докато днешното ѝ название е шийна мигрена, тъй като един от основните признаци на заболяването е едностранната болка по типа на мигрената.

Причини за шийна мигрена

Смята се засягането на 1-3 прешлена на шийния отдел, което води до притискането на разположените до него окончания на гръбначномозъчните нерви.

Като впоследствие в тази зона се нарушава кръвообращението и лимфния поток.

В резултат на гореизложените патологични процеси се формира отток на тъканите, което още повече води до влошаване на шийното и мозъчното кръвообращение.

Общите признаци със синдрома на Баре-Леу се смятат възпалителните процеси в субарахноидалната обвивка, възпаление на лимфните възли на шийната зона, артериалната атеросклероза или компресия на гръбначната артерия.

Симптоми на шийна мигрена

Първите признаци са достатъчно специфични и представляват постоянна болка в главата, често – с пулсиращ характер. Болката се локализира в областта на шията и на тила, понякога обхващаща задната част на главата.

В много случаи това състояние се свързва с обикновена мигрена.

Клиничните варианти на протичане на синдрома позволяват разделянето му на стадии:

• Функционален стадий, съпровождащ се с главоболие с вегетативни симптоми, включително с кохлеовестибуларна и зрителна дисфункция. Това се проявява с пароксизмален световъртеж – неустойчивост, понижаване на слуха, поява на мушички пред очите, усещане за чуждо тяло в очите;
• Органичния стадий се характеризира с появата на признаци с транзиторно и хемодинамично разстройство;
• Световъртеж, нарушено храносмилане, пристъпи на гадене;
• Исхемични атаки при движение на главата, които продължават до 10 минути;

Усложнения и последствия

Ако такава болест, като синдром на Баре-Леу, не се поддава на лечение, или се лекува неправилно, то могат да възникнат следните неблагоприятни последствия:

• Разстройство на кръвообращението в определени области на главния мозък. Такова усложнение първоначално се проявява с временна исхемична атака, която впоследствие преминава в инсулт с всички протичащи от това усложнения.
• Припадъци, нарушения на координацията, загуба на работоспособност и невъзможност на болния да се самообслужва. И в крайна сметка се стига до инвалидност.

Шийна мигрена – диагностика

Обикновено се базира на информацията, която лекарят получава, изхождайки от оплакванията на пациента и външен неврологичен преглед.

Често лекарят установява напрежение в мускулите на тила, проблеми с движението на главата, болезненост при притискане на първия и втория шиен прешлен.

Освен гореизброеното е възможно и провеждането на други диагностични мероприятия.

Инструментална диагностика:

• Рентегенограма в различни проекции дава възможност за установяване на нарушения в атланто-окципиталната става, а също и много други фактори, които предизвикват компресия на гръбначната артерия.
• Методът на доплерографията – позволява оценяване на степента на влошаване на кръвоснабдяването на кръвоносните съдове;
• МРТ на главния мозък – помага за определянето на причината за исхемията и за точно локализиране на мястото на компресията на кръвоносните съдове;

Лечение на шийна мигрена

Не може да бъде едностранно. Комплексна терапевтична схема се назначава, като се взема предвид възрастта на пациента, степента на заболяването и индивидуалните особености на болния.

За да не се допусне развитие на исхемия, лечебните мероприятия първо се насочват към отстраняване на компресията и разстройство на кръвообращението.

Въз основа на резултатите от диагностиката лекарят може да състави схема на лечение, използвайки няколко различни метода.

Синдром Баре-Леу или шийна мигрена – първи признаци, усложнения и последствия
4.5 (89.13%) 46 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 7, 2016 09:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи