Синдром на Ифигения – трябва ли жените да принасят себе си в жертва

Мария
Написана от Мария май 3, 2015 05:59

Синдром на Ифигения – трябва ли жените да принасят себе си в жертва

Акценти:

  • Синдром на Ифигения - характеристики
  • Алтруизъм - вреден
  • Травми от детството

Свързани:

Много жени постоянно жертват себе си, заради другите – мъжа, децата, родителите, приятелите. Често вървят противно на своите планове, здраве и интереси. Питаме се – защо? И ценят ли това околните?

Такива „майки Терези “ непрекъснато се ангажират с проблемите на другите хора – отстъпват на позната единствената си стая, пренасяйки се в кухнята:

„Тя прави ремонт в апартамента, няма да ходи на хотел да живее!“ – работят на 3 работи, за да издържат семейството си, същевременно мъжът на такава жена по цял ден лежи на дивана и веднага скача да спасява съседката от лошото ѝ настроение, а приятелка – от мъжа ѝ „деспот“, който отново ѝ къса нервите. Общо взето, опитва се да спасява цялото човечество.

Детски травми

Според американския психоаналитик Карен Хорни, в основата на такова поведение стои несъзнателното чувство за вина. Възможно е майката на вече зрялата жената също да е жертвала себе си, но и постоянно да е упреквала детето си, че то не цени това.

Дъщерята действително невинаги е разбирала защо нейната майка мие съдовете в 1 часа през нощта или заспива от умора, работейки, тъй като не е успяла да си довърши работата в офиса.

Но въпреки това дъщерята е потискала раздразнението си – как може да се сърди на човек, който се старае, заради другите. А колкото повече раздразнение се натрупвало, толкова по-силно ставало чувството за вина на дъщерята: „Мама се старае, заради нас, аз не ценя това, а това означава, че съм лоша“.

И в резултат в зряла възраст жена, отраснала в такива условия, се опитва да потисне чувството си за вина с ответна жертвоготовност.
Синдромът на спасителката може да се развие и от равнодушието на родителите.

Ако те са се държали резервирано и студено, дъщерята навярно се е опитвала да заслужи тяхната любов – стремяла се е да бъде отличничка, белила е картофи, преди те да дойдат, безропотно се е грижила за малкото си братче, докато нейните връстници са играли на улицата.

Детството е останало в миналото, а навикът на вече зрялата жена да се жертва се запазил.

Защо алтруизмът е вреден?

Вие ще кажете: какво е лошото е на това, че помагате на хората? Нима във всички времена не е била ценена добротата, милосърдието, състраданието, жертвоготовността?

Вероятно някои от нас помнят от училище древногръцкия мит за Ифигения – дъщерята на цар Армагедон, която трябвало да бъде принесена в жертва на богинята Артемида. Царят е бил принуден да отстъпи, и Ифигения безропотно влязла в жертвения олтар.

За щастие, Артемида оценила самоотвержеността на момичето, като запазила нейния живот. Дори я направила жрица в своя храм.

Въпреки това в реалния живот Ифигениите рядко ги възнаграждават. Още повече, че тяхната жертвоготовност отива напразно.

Околните злоупотребяват с тяхната отзивчивост и доброта – възползват се от това, че са склонни да помагат на хората и ги манипулират в своя полза.

При това манипулатор може да бъде всеки – любимият мъж, съпруг, приятелка, възрастни родители, колеги… Опитвайки се да угодят на всички и на всичко, „спасителките“ забравят за себе си.

Те никога не ходят на козметик /“По-добре маска от краставица да си направя“/ и не влизат в магазини за хубави дрехи /„Нашата втора употреба не е по-лош“/. Рядко ходят на фризьор, а за посещение на театър, изложби и в ресторанти и дума не може да става.

Синдром на Ифигения – трябва ли жените да принасят себе си в жертва
4.4 (88.97%) 58 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 3, 2015 05:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи