Синдром на мениджъра – какви неприятности застрашават служителите

Мария
Написана от Мария май 4, 2015 07:47

Синдром на мениджъра – какви неприятности застрашават служителите

Акценти:

  • Разпиляване на силите
  • Липса на удовлетворение
  • Емоционално оскотяване - рабона

Свързани:

Специалистите все по-често говорят за така нареченият синдром на мениджъра. Вероятно почти никой от нас не е чувал за подобно състояние. Какво представлява то и какви са причините, които го предизвикват?

Работа без почивка

Ако вие смятате да мислите за работа по 24 часа в денонощието, това не може да не се отрази на здравето ви.

Хроничният стрес и постоянната умора заплашват да отслабят имунитета ви, да започнете да страдате от безсъние и от сърдечно-съдови заболявания и такива на нервната система. А от болен човек трудно може да се очаква ефективна работа.

Решение

Не се обезкуражавайте, ако не сте успели да изпълните всичко планирано за деня или за месеца – психолозите са изчислили, че оптималното съотношение между това, което сте планирали и това, което сте успели да реализирате е около 70%.

Ако това процентно съотношение е по-високо на човек го заплашва невроза, ако е по-ниско – това говори за неорганизираност.

За да се избавите от стреса след края на работния ден, отделете около 10-15 минути за релаксация – масажирайте стъпалата си, като правите масажиращи движения с 2-те ръце и след това натиснете с юмрук свода на стъпалото.

По възможност можете да използвате масажно килимче. Застанете в хоризонтално положение и след това раздвижете пръстите на краката. След това постойте спокойно няколко минути. Когато почувствате, че сте се отпуснали, постойте в това положение 2-5 минути.

Разпиляване на силите

Психотерапевтите са установили, че нервното пренапрежение и емоционални сривове се случват, поради липса на цел и разпиляване на силите. Човек не е способен да изпълнява повече от 2 задачи едновременно.

Решение

Когато започнете да изпълнявате служебните си задачи за деня, стартирайте от тези, които са най-спешни. Поставяйте си точно определени срокове за изпълнение на тази задачи и си придържайте стриктно към тях, за да избегнете прекалено силен стрес и напрежение от това, че не сте в състояние да приключите всичко навреме.

Укрепвайте нервната си система с витамини и микроелементи. Особено важни са витамините от група В, холин и витамин Е. Те се съдържат в зърнените храни, месото и яйцата.

За по-добра концентрация в менюто е необходимо да има достатъчно цинк. Този минерал е в по-големи количества в сирената, скаридите и ядките.

Липса на удовлетворение

Емоционално оскотяване води до един парадокс – вие се стремите към целта, а когато я достигнете не изпитвате радост от това, заради което сте положили толкова много усилия.

Често такова състояние се развива при тези, които възприемат работата като най-важното нещо в живота и се опитват с нейна помощ да забравят за всички други проблеми – лични, семейни.

Как да се борите с това?

Най-лесният начин е като започнете да изпитвате тези обикновени емоции като радост от движенията, наслаждаване на вкуса, ароматите. А от тези прости удоволствия ще се „промъкне“ и по-сложното – чувството за удовлетворение от живота.

Решение

Отделяйте 1-2 вечери в седмицата за посещение на спортна зала, басейн или за обикновена разходка на чист въздух. Понякога това е напълно достатъчно за облекчаване на напрежението.

От време на време си позволявайте да се отпуснете в топла вана с добавена отвара от билки, най-добре с екстракт от хвойна.

Всяка вечер преди лягане си спомняйте какво хубаво ви се е случило през деня. След това мислено се пренесете там, където се чувствате най-добре – на брега на морето, в планината или в гората.

Не пестете време за любимите си книги и филми. Общувайте с приятели и роднини.

Синдром на мениджъра – какви неприятности застрашават служителите
4.5 (90%) 28 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 4, 2015 07:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи