Синдром на парене на езика – причини и симптоми

Мария
Написана от Мария ноември 27, 2018 18:34

Синдром на парене на езика – причини и симптоми

Акценти:

  • Риск - усложнения
  • Увреждания - лигавица
  • Симптоми - неприятни

Свързани:

Синдром на парене на езика е състояние, което пациентите описват изгаряне на устната кухина и на езика в частност. Според статистическите данни, около 2-4% от хората на Земята страдат от тези доста неприятни проявления.

Симптомите засягат не само езика, но и небцето, лигавицата на бузите, венците, устните. За причините за състоянието, тревожните симптоми, лечението в кабинета на зъболекаря и у дома, а също и предразполагащите фактори.

Изгаряне или синдром на парене

Любителите на горещо кафе и чай сутрин, а също и на гореща храна са запознати с изгарянията на устната кухина неслучайно.

Парене, изтръпване и формиране на оток от гореща храна и напитки – ето това са обезпокоителни симптоми. Но това не означава, че те са признак за развитие на синдром на парене на езика.

Зъболекарите разказват за синдрома, когато пациентите усещат парене, мравучкане и болка в устната кухина, независимо от действията на термичните дразнители, като такива усещания се запазили дълго време.

Още една основна разлика на изгарянето на устната кухина от синдрома на паренето – реакция на лечение. Ако при лечение симптомите на изгарянето минат достатъчно бързо, то синдромът се запазва дълго време.

Първичен и вторичен синдром

Истинският синдром на парене на езика може да бъде първичен или вторичен. Първичният се развива в резултат на увреждане на нервите, контролиращи вкусовите и болезнените усещания на езика.

Може би това е най-сложната форма на патологията, изискваща допълнително и сложно комплексно лечение, резултатите от което се оказват несигурни и не позволяват да се правят точни прогнози.

Вторичният синдром на парене на езика се среща по-често и може да се разгледа като симптом на някои патология.

Ако говорим за прогнозите, то най-благоприятната форма, по-лесно се поддава на лечение. В повечето случаи е необходимо премахването само на провокиращите фактори.

Травма или други причини за неприятни усещания

Причини, които могат да доведат до синдром на парене, са доста разнообразни. И в денталната медицина е прието да се систематизират по насоченост и характер на въздействие върху устната кухина.

Болести

При поставяне на диагноза синдром на парене на езика, зъболекарят дава препоръки и направление за други специалисти с цел изключване на заболявания като:

  • Захарен диабет;
  • Гастроезофагеална рефлуксна болест;
  • Хипотиреоза;
  • Глосит – възпаление на езика;
  • Инфекциозни процеси в устната кухина;

Наличието на тези и на някои други заболявания ще предизвиква редица неприятни симптоми, сред които и парене в езика.

Също зъболекарите трябва да обърнат внимание на това, че лечението на тези заболявания, а именно приемът на някои лекарствени препарати, също може да стане причина за синдром на езика, като се усилват проявленията и симптомите.

Травми

Хроничната травма на устната кухина или на езика, например, захапка, протриване на лигавицата с ортодонтски или ортопедични конструкции – коронки, протези, а също и остри краища на кариозна кухина могат да доведат до неприятни симптоми.

Хронична травма може да стане входна врата за инфекции, което увеличава риска от усложнения.

Не трябва да се изключват и други видове травми, а именно изгаряния.

Силно разрушително действие притежават химически изгаряния, по-рядко причина за неприятни симптоми могат да станат термични увреждания на лигавицата.

Заболявания на вътрешните органи и на устната кухина, хронична травма са най-разпространените причини, които трябва да се изключат първо.

Синдром на парене на езика – причини и симптоми
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария ноември 27, 2018 18:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи