Синдром на старата вещица – причини, симптоми и лечение

Мария
Написана от Мария август 11, 2016 02:05

Синдром на старата вещица – причини, симптоми и лечение

Акценти:

  • Причини - синдром на старата вещица
  • Дневен режим - корекция
  • Умора - превъзбуждане

Свързани:

Нощните кошмари са доста разпространено явление, особено при впечатлителните хора.

Ако пък тези кошмари изглеждат твърде явни, съпровождат се със задушаване и невъзможност на човек да помръдне – парализа, и получават особеното название – синдром на старата вдовица.

Цялата странност на названието на това състояние се обяснява с особения интерес на хората към мистицизъм. Достатъчно е да се сблъскаме с необяснимо на пръв поглед явление, и то веднага обраства с невероятни мистични обяснения.

Така и било с явлението, което в медицината наричат сънна парализа. Старата вещица, или синдром на старата вещица, и се нарича така от древни времена, когато народът свято е вярвал в съществуването на нечиста сила.

Епидемиология

„Щастливците“, които се сблъскват с подобно явление един или няколко пъти в живота – това са тийнейджъри или млади хора до 25 години, чийто живот е наситен с впечатления и преживявания.

Хората в зряла възраст се сблъскват с подобни явления значително по-рядко, и най-често това се случва на фона на стрес, преместване, задгранични командировки или от гледане на предавания със сцени на ужас или насилие.

Синдромът на старата вещица не е рядко явление сред хората, които лесно се поддават на въздействието на другите, впечатлителните и затворените личности. Може да стане и страничен ефект от прекомерно нервно напрежение или хронична умора.

Синдром на старата вещица – причини

Всъщност това е неопасно погранично състояние, което няма нищо общо с влиянието на мистичните персонажи. Това е своеобразната игра на съзнанието и подсъзнанието при впечатлителните хора или такива, намиращи се в състояние на стрес, когато реалните явления се преплитат с остатъчните образи от съновиденията.

Причините могат да са различни. И са свързани както с физиологичното, така и с психическото състояние на организма. Най-често възникването на сънния паралич се свързва с повишена възбудимост на нервната система или излишна впечатлителност.

Чести са случаите на възникването на това състояние на фона на недостатъчен нощен отдих, свързан със стрес или преживявания както на фона на заболяване, така на трудова почва и в личния живот.

Симптоми на синдром на старата вещица

При всеки човек може да се прояви по различен начин. Някои могат да възприемат случващото се спокойно, а други да се събуждат в студена пот от преживените усещания.

Учените различават два вида сънна парализа в зависимост от това през какво време се случва:

• Хипнагогичен – фаза на заспиване;
• Хипнопомпичен – фаза на събуждане;

Първият, който понякога се нарича полубезсъзнателен, може да възникне, ако човек се събуди в самия момент на заспиването. Обикновено преминава в лека форма, когато човек осъзнава случващото се наоколо, но не е в състояние да се размърда или да каже нещо. След това настъпва обикновения сън.

Синдром на старата вдовица – лечение

Доколкото това не е пълноценно заболяване, то и за класическо лечение не може да се говори. Смята се за обикновено нарушение на ритъма на съня, предизвикано от умора или превъзбуждане на психиката, а това означава да се въздейства на причината, и това удоволствие ще започне да тревожи човека много по-малко.

А причините са ясни – това са недостиг на сън и почивка плюс безпокойство. Най-често не се налага до прибягването на медикаментозно лечение, достатъчно е да се коригира дневния режим.

Синдром на старата вещица – причини, симптоми и лечение
4.5 (89.5%) 40 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 11, 2016 02:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи