Синдром на Waterhouse-Friderichsen

Мария
Написана от Мария октомври 7, 2014 09:20

Синдром на Waterhouse-Friderichsen

Акценти:

  • Какви са вероятните усложнения на Синдром на Waterhouse-Friderichsen?
  • Развиват ли засегнатите менингит?
  • Предизвиква ли хидрокортизонът обрат при пациенти с шок в резултат на дисфункци на надбъбречната жлеза?

Свързани:

Описание

Синдром на Waterhouse-Friderichsen или хеморагичен адреналит или фулминантна менингококцемия се определя като недостатъчност на надбъбречните жлези, причинена от тежка бактериална инфекция – най-често с менигококовите бактерии Neisseria meningitidis.

Друго определение на заболяването е остра и тежка менингококцемия с кръвоизлив в надбъбречните жлези.

Какви са причините?

Най-честите причинители са:

• Стрептококи от група Б;
• Pseudomonas aeruginosa;
• S. Pneumoniae;
• Staphylococcus aureus;

В по-редки случаи заболяването може да бъде причинено от използването на медикаменти, които спомагат за съсирването на кръвта.

Други възможни причини са:

• Първичен антифосфолипиден синдром;
• Тромобоза на бъбречната вена;
• Употребата на стероиди;

Заболяването обикновено се проявява при кърмачетата или при децата по-малки от 10 години и по-рядко при зрели хора. То се развива при между 10 и 20% от децата с менингококова инфекция.

Синдромът се характеризира с големи петехиални кръвоизливи по кожата и лигавиците, треска, септичен шок и дисеминирана интравазална коагулация.

Клинична картина

Началната проява на синдрома е драматична и внезапна. Неспецифичните симптоми са висока температура, която първоначално е умерена, а след това става много висока над 40-41 градуса по Целзий, втрисане, кашлица, повръщане и главоболие.

Характерни признаци са също ранички в ъгълчетата на устата, дисфагия и атрофия на езика. Скоро се появява обрив, който първоначално е макуларен, но не много по-различен от розовите петни при коремния тиф, но бързо се превръща в петехиален с пурпурен цвят, а понякога се развиват и големи кожни хеморагии често последвани от некроза и напукване. Пациентите развиват цианоза на крайниците в резултат на генерализирана вазоконстрикция.

Какви са възможните усложнения?

Шок, екстензивни хеморагии по кожата и изпадане в състояние на кома.
Настъпване на смърт след няколко часа като непосредствената причина е надбъбречна недостатъчност.
• Тези които успяват да се възстановят, е възможно да имат сериозни увреждания на кожата, поради напукването ѝ, както могат да загубят някой от пръстите на ръцете и краката си, поради гангрената.
• Менингит в повечето случаи не се развива;

Лечение на синдром на Синдром на Waterhouse-Friderichsen

Комбинацията от терапии, които се прилагат, е идентична с тази при менингококови инфекции, острата менингококцемия представлява спешно клинично състояние и третирането с антибиотици трябва да започне, колкото е възможно по-скоро.

Най-често се използва цефтриаксон, който е цефалоспоринов антибиотик от трето поколение. Подобно на другите цефалоспорини от трето поколение, има широк спектър на действие срещу Грам-положителни и Грам-отрицателни бактерии.

В повечето случаи се приема за еквивалентен на цефотаксим по отношение на безопасността и ефикасността си. Бензилпеницилин и най-вече хлорамфеникол са добра алтернатива при алергичните болни. За подпомагане функцията на надбъбречните жлези се прилага хидрокортизон 200 мг. на квадратен метър телесна повърхност на всеки 4 часа.

Понякога хидрокортизонът може да доведе до позитивен обрат на шока, причинен от дисфункцията на надбъбречните жлези. Хиповолемията се третира с колоиди, допамин и коагулиращи фактори. Понякога се налага е необходима и пластична хирургия, за да бъдат коригирани тъканите, засегнати от некрозата.

Как да се предпазим?

Специалистите препоръчват рутинна ваксинация срещу менингококи на тийнейджърите на възраст 11-18 години и на всички хора, които има проблеми с функциите на далака например бил е отстранен или имат сърповидно-клетъчна анемия, която уврежда далака.

Също е силно препоръчителна подобна ваксинация на хората с разстройства на имунната система, например дефицити на комплемента. В България в задължителния имунизационен календар фигурира единствено ваксинация срещу един от възможните причинители на заболяването – бактерията S.Pneumoniae.

Синдром на Waterhouse-Friderichsen
4.4 (88.73%) 55 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 7, 2014 09:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи