Синдром на заключения човек – затворен в собственото си тяло

Мария
Написана от Мария юни 29, 2015 15:01

Синдром на заключения човек – затворен в собственото си тяло

Акценти:

  • Синдром на заключения човек - същност
  • Клиничен случай на синдрома
  • Енцефалограма - заключен човек

Свързани:

Синдромът на заключения човек е състояние, което може да се развие след някои заболявания на централната нервна система или травми на главния мозък.

Характеризира се с това, че човек не е в състояние да реагира на външните дразнители, но се намира в пълно съзнание, всичко чува и разбира.

Единственият способ, чрез който човек в подобно състояние може да общува с околните е движението на очите – мускулите, движещи очите остават единствената непарализирана мускулната тъкан в тялото.

При синдром на заключения човек се тетраплегия – пълна парализа на крайниците, а също и на лицето и на гласовите връзки.

Освен болните не могат самостоятелно да поглъщат, а понякога и да дишат. Едновременно се запазва кожната чувствителност – човек чувства докосвания и болезнени усещания.

Заболяването се развива като усложнение от инсулт, енцефалит, множествена склероза, полиомиелит, миастения. Двигателните нарушения са последствие от разрушаването на нервните пътища, свързващи главният мозък с останалото тяло.

Често поради отсъствие на видими реакция на болния му се поставя диагноза „кома“.

Синдромът на заключения човек се отличава от комата по това, че в коматозно състояние човек не разбира какво се случва с него и не е в съзнание.

При излизане от комата хората преминават във вегетативно състояние – те могат да дишат, да издават някои звуци, понякога дори да реагират на елементарни гласови команди.

В някои случаи дори на специалистите им е трудно да различат човека, заключен вътре в тялото си, от пациента, намиращ се в кома.

Синдром на заключения човек – класификация

Разграничават се 3 форми на това заболяване:

• Непълна – освен движенията на очите се съхранява и подвижността на още някои мускули;
• Класически – обездвиженост със запазени възможности за мигане и движения на очите;
• Тотална – липса възможност за всякакви движения, включително и на очите;

В случай на пълна форма на синдрома е най-трудно да се постави правилната диагноза, това е възможно само с помощта на детайлно изследване на електрическата активност на мозъка.

При пациентите с кома мозъкът не е активен, а при синдрома на заключения човек енцефалограмата слабо се отличава от нормалната.

За съжаление, в настоящия момент заболяването не се поддава на лечение – учените не разработили метод за възстановяване на структурните увреждания на нервните пътища.

Вярно е и, че са описани случаи на невероятни изцеления, когато състоянието на болните постепенно се е подобрявало и с течение на времето те започвали отново да се движат и да разговарят.

Към настоящия момент са разработени компютърни системи, които осигуряват възможност на такива хора да общуват с помощта на движението на очите, като с помощта на програма се изписва текст на компютърния екран и така може да се разбере какво мисли болния.

Клиничен случай на синдрома на заключения човек

В една от най-големите български болници постъпва 67-годишният В. в тежко състояние, нивото на съзнанието му е безчувственост или ступор. Според роднините му, той е заболял отскоро, внезапно се почувствал замаян, започнал неконтролирано да повръща и не можел да стои на краката си.

След това бързо изпаднал в супорозно състояние, тоест на вцепенение. От анамнезата се установява, че болният дълги години е страдал от хипертония.

Била проведено лечение с различни медикаменти и с препарати за понижаване на кръвното налягане.

В състоянието на „заключения човек“ останал в лечебното заведение 60 денонощия, след което бил изписан без регрес на симптомите.

Лекарите, грижили се за болния предполагат, че е имал непълен, но стабилен синдром на „заключения човек“.

Синдром на заключения човек – затворен в собственото си тяло
4.5 (90%) 72 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 29, 2015 15:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи