Синдромът на Даун – може ли вече да бъде излекуван?

Мария
Написана от Мария ноември 17, 2014 12:54

Синдромът на Даун – може ли вече да бъде излекуван?

Акценти:

  • Каква е честотата на разпространение на синдрома на Даун?
  • Нормализират ли се и функциите хипокампуса в мозъка в резултат на прилагането на веществото по време на изследването?
  • Каква е основната функция на малкия мозък?

Свързани:

За хората, родени със синдрома на Даун, винаги се е смятало, че не могат да бъдат излекувани. Но това е било само така до преди известно време. Последните медицински изследвания спомогнаха за създаването на препарат, който може да подобри състоянието на такива пациенти.

А в бъдеще ще им осигури възможност да водят по-пълноценен и независим от близките начин на живот.

През последните години учените успяха да открият, че различните нарушения на физиологичните процеси в мозъка могат да бъдат коригирани с помощта на медикаменти.

Две от проведените проучвания се фокусират върху лечението на хора със синдрома на Даун. Генетикът Роджър Рийвс от Университета Джон Хопкинс една от зоните в мозъка, спрямо която ако се прилагат определени медикаменти, е възможно да се постигне нормализиране на нарушенията в способността за запаметяване и за усвояване на информация, които са присъщи за синдрома на Даун.

Синдромът на Даун се среща при 1 на 1000 новородени деца, независимо от мястото на света, където са родени. Заболяването е свързано с наличието на допълнителна хромозома в 21-вата хомоложна двойка и повишената активност на 300 от 500 от съдържащите се в нея гени.

От 2004 г. до преди няколко години, учените са знаели много малко за механизмите, които предизвикват нарушения в развитието при синдрома на Даун. Но сега всичко се е променило.

През последните години са направени няколко големи научни открития във връзка с познанието на самата неврохимия на това заболяване.

Новото разбиране за синдрома на Даун доведе до откриването на нови методи за неговото лечение. В частност, генетикът Рийвс и неговият екип са опитали да възстановят размерът на малкия мозък при мишки.

Органът е локализиран в основата на главния мозък и отговаря за контролирането на движенията и баланса на тялото. При хората, страдащи от синдрома на Даун, размерът на малкия мозък е приблизително 40% е по-малък от на здрави хора.

Ученът, ръководещ проекта и неговият екип се надявали, че с възстановяването на размерите на малкият мозък, те ще могат да получат по-пълна картина за процесите, които водят до нарушения в мозъка при синдром на Даун.

Учените въвели в новородени мишки със синдром на Даун вещество, което стимулира един от най-важните механизми за развитието на нервната тъкан, като способства за растежа и на малкия мозък.

Изследователите не били изненадани от факта, че са успели да приведат състоянието на органа в норма, а само потвърдило тяхната работна хипотеза.

Въпреки това те не са очаквали, че след 3-месечно лечение мишките с възстановен размер на малкия мозък успешно ще могат да усвояват нови умения, за които отговаря друга област на мозъка – хипокампуса.

Учените не са наясно с достатъчна степен на сигурност дали случайно не са успели да нормализират функцията и на хипокампуса или малкият мозък е причината за подобряването на паметта и способностите за придобиване на нови умения.

Трябва да се отбележи, че към момента се изучават и нови методи за лечение на заболяване, които са насочени пряко към възстановяване на нормалната функция на хипокампуса.

Резултатите от изследването на генетикът Рийвс и неговият екип могат да доведат до създаването на ново лекарство, което да осигури възможност на хората със синдром на Даун да водят по-самостоятелен и независим начин на живот.

Синдромът на Даун – може ли вече да бъде излекуван?
4.5 (89.71%) 35 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 17, 2014 12:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи