Синя боровинка

Мария
Написана от Мария януари 23, 2015 10:26

Синя боровинка

Акценти:

  • Синя боровинка
  • Хранителна стойност
  • Калории
  • Полезни свойства

Свързани:

Синята боровинка е ягодоплодно растение, принадлежащо към семейство Пиренови, род Боровинка, чиито плодове са вкусни, ароматни и много полезни.

Използват се за направата на компоти, конфитюри, желета, консумират се и пресни и от тях се прави сок.

В природата храстите на синята боровинка почти винаги са в съседство с тези на дивия розмарин, от които се отделят летливи съединения, предизвикващи главоболие.

Дори по-рано се е смятало, че синята боровинка влияе по този начин на организма на човека и е била наречена „пияниха“, „боли глава“ и „главоболие“ и др.

По своя хранителен състав плодовете на този вид боровинков храст превъзхожда много други плодове.
Богатството и изобилието от ценни компоненти в състава на синята боровинка обясняват и полезните ѝ свойства по отношение на човешкото здраве.

Хранителна стойност за 100 грама синя боровинка

• Белтъчини – 1 грама;
• Мазнини – 0.5 грама;
• Въглехидрати – 6.6 грама;
• Минерални соли – 0.3 грама;
• Моно и дизахариди – 6.6 грама;
• Вода – 87.7 грама;
• Органични киселини – 1.4 грама;
• Калоричност – 61 килокалории;

Ягодоплодите на синята боровинка съдържат редица жизненоважни витамини – провитамин А, каротеноиди, витамини В1, В2, никотинова и аскорбинова киселина, витамин К и Р.

А също и минерални соли на калция, фосфора, желязото, медта, органични киселини – лимонена, ябълкова, оцетна, оксалова и бензоена.

В състава на плодовете на този вид боровинка влизат 6 незаменими аминокиселини, дъбилни вещества, пектин, багрилни вещества, растителни влакна и захари.

Особено ценни са антоцианините, тъй като усилват действието на антиоксидантите, в синята боровинка са много по-голямо количество, отколкото в черната /1600 мг в синята и 400 мг в черната боровинка/.

Тези вещества обуславят подмладяващите и антиканцерогенните полезни свойства на този вид боровинки. Редовната употреба на тези ягоплоди благоприятства регенерацията на кожата, образуването на естествен колаген и прочистването на кръвоносните съдове от натрупани вредни количества холестерол.

Поради факта, че стените на капилярите и артериите стават по-гъвкави и еластични се повишава обема на кръвопотока и клетките се насищат с кислород.

Съдържанието на пектин, растителни влакна и дъбилни вещества са причината синята боровинка да бъде отлично средство за прочистване на тялото от токсини, шлаки, соли на тежки метали и радионуклиди /стронций и кобалт/.

Калоричността на синята боровинка е ниска и затова този плод може да консумира без ограничения от хора, които се придържат към строги диети, както и от тези, които не желаят да променят хранителните си навици, но желаят да отслабнат.

В резултат на проведени проучвания било установено, че дори при употреба на мазни храни, редовната консумация на сини боровинки позволява да се понижат нивата на триглециридите /неутралните мазнини/, а също и способстват за намаляване на мазнините в областта на корема.

Резултатите от редица научни изследвания също показват, че тези ягодоплоди позволяват значително да се намали риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и метаболитен синдром.

Положително влияе синята боровинка на нервната система, тъй като в нея се съдържа магнезий, който притежава ефективно успокояващо действие.

А в лечението на захарен диабет тези ягодоплоди са незаменим помощник, тъй като усилват действието на лекарствените препарати, понижаващи кръвната захар.

Прясната синя боровинка притежава силно противомикробно действие. Употребата на тези плодове е отличен начин за профилактика на множество инфекциозни заболявания, като например дизентерия.

Изненадващ е фактът, че сокът от синя боровинка е много по-полезен от лимоновия, ябълковия и гроздовия.

Синя боровинка
4.5 (90%) 64 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 23, 2015 10:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи