Синовете на младите майки са с по-висок от развитие на захарен диабет

Мария
Написана от Мария март 12, 2015 00:08

Синовете на младите майки са с по-висок от развитие на захарен диабет

Акценти:

  • Млади майки - захарен диабет
  • Глюкозен метаболизъм - общ холестерол
  • Стойности на инсулинова резистентност

Свързани:

Възрастта на майката при раждане може да се отрази на теглото на бебето от мъжки пол при раждане – това показват резултатите от ново изследване, които бяха представени на 6-ти март, на ENDO 2015, годишната среща на ендокринолозите в Сан Диего, САЩ.

„Нашите резултати показват, че при жените, които раждат на много млада възраст / преди да са навършили 25 години/ или по-късно /след 34-тата си година/ е възможно влошаване на усвояването на захарите и по-този начин е възможно да се повиши риска от развитието на диабет тип 2 при техните синове“ – това заяви Шарлот Веррокен, доктор по медицина от Катедрата по ендокринология към Университетската болница в Гент, Белгия.

Възрастта на майката при раждане е с трайна тенденция за увеличаване в световен мащаб през последните десетилетия, но проучванията, изследващи нейните ефекти върху метаболитното здраве на поколението са оскъдни.

Дали или не и ако да, как това се отразява на здравословното състояние на потомството е почти известно.

Но повечето учени и лекари са на мнение, че в определена степен връзката между възрастта на майката и инсулиновата резистентност може да се дължи на тенденцията теглото на децата при раждане да се увеличава с напредване на възрастта на майката.

„Открихме, че при група здрави мъже на възраст между 25 и 45 години, състоянието на глюкозния метаболизъм е било свързано с възрастта на техните майки при раждането им“ – посочва Веррокен.

„По-конкретно, синовете на майките под 30 и над 34-годишна възраст при раждане са с по-висока резистентност към инсулина в сравнение с тези, чиито майки са били между 30 и 34 години при идването им бял свят.

Нещо повече, синовете на майки, които са под 25-годишна възраст към момента на раждането, имат по-високи нива на кръвната захар в сравнение с мъжките рожби на по-възрастните майки“ – продължава тя.

Веррокен и нейните колеги използвали данните от по-мащабно изследване, в което се проучвали двойки братя и сестри. В настоящото проучване били анализирани данните за 689 здрави братя на възраст от 25 до 45 години, а средната била 33.9 г.

Изследователите разполагали с информация за теглото на братята при раждане, майчината и бащината възраст към момента на появата им на бял свят, за телесната им маса като зрели хора, височина, за телесния им състав и кръвното им налягане.

А също учените имали и данните на братята за нивата на холестерола, на глюкозата и на инсулина.

Възрастта на раждане на техните майки била в диапазона 15-48 г. със средна възраст 27 г. Майките били разпределени в 4 групи, според тяхната възраст на раждане – под 25 г., 25-29 г., 30-34 г. и над 35 г.

Веррокен и нейните колеги въз основа на данните на братята за общия холестерол, глюкозата и инсулиновите нива, определели тяхната инсулиновата резистентност.

След коригиране на показателите за възраст и телесна маса, изследователите установили, че колкото повече се увеличава възрастта на майката, толкова повече нараства теглото на нейното бебе при раждане и нивата на глюкозата в кръвта му и стойностите на инсулиновата му резистентност се понижават.

Мъжете, чийто майки при раждането им са били на възраст 30-34 г., имат значително по-ниски нива на инсулин и стойности за инсулинова резистентност в сравнение с тези, чийто майки били разпределени в другите групи.

Синовете на младите майки са с по-висок от развитие на захарен диабет
4.5 (89.39%) 49 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 12, 2015 00:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи