Синузит по време на бременност – ето защо е опасен

Мария
Написана от Мария март 31, 2016 15:49

Синузит по време на бременност – ето защо е опасен

Акценти:

  • Сериозни усложнения - бременност
  • Синузит - опасност
  • Общо състояние - влошаване

Свързани:

Това е заболяване, с което се сблъскват много бъдещи майки. Нека разгледаме основните причина за развитието му, методите за диагностика, а също и способите за диагностика и предотвратяване.

Причини за синузит по време на бременност

Най-често възпалението на носните кухини възниква поради вирусни или бактериални инфекции.

Патогенните микроорганизми попадат в кухините на синусите от устната кухина при наличие на стоматологични заболявания, от носната кухина при хрема, а също и при инфекция на сливиците,тоест аденоидит или тонзилит.

За развитието на заболяването способстват полипи в носа, вродени аномалии на лицевия нерв, изкривяване на носната преграда.

Причините за синузит по време на бременност са свързани с отслабване на имунната система. Това създава предпоставки за възпалителни процеси.

Попадайки на лигавицата на лигавицата на носа и на синусите инфекциозните микроорганизми предизвикват подуването ѝ и увеличаване на образуването на слуз.

Тъй като отокът на съдържимото в кухините е нарушен, се създават всички условия за размножаване на бактерии и за развитие на гнойно възпаление.

Патогенеза

Заболяването може да придобие остър характер, ако протича едновременно с други възпалителни процеси в организма.

Появява се в резултат на въздействието на инфекциозни заболявания на горните дихателни пътища, патологии на носоглътката и на устната кухина.

Ако симптомите на заболяването бъдат оставени без лекарско наблюдение, след няколко седмици патологията придобива хронична форма, лечението на която е изключително сложно и продължително.

За синузита е характерно натрупването на гной и на секрети.

Симптоми на синузит по време на бременност

Организмът на бъдещата майка не притежава големи възможности за защита, поради тази причина и най-малката инфекция може да предизвика сериозен възпалителен процес.

Симптомите на синузита при бременност зависят от причината за неговото развитие. Заболяването може да се заподозре при дълго протичане на респираторни инфекции и липса на необходимото лечение.

• Възпалението на синусните кухини предизвиква влошаване на общото състояние. Появява се главоболие, бъдещата майка се уморява необичайно бързо, поради запушения нос, апетитът ѝ отслабва, понижава се обонянието ѝ.
• При изпълване на носните кухини с гной или слуз налягането в тях нараства. Това се проявява като дърпащи болки под очите в областта на бузите, лека подпухналост на солните клепачи и на бузата от засегнатата страна.
• Неприятните усещания се усилват при наклоняване на главата напред. Ако е запазена проходимостта в ноздрите се отделя жълто-зелена гъста слуз. При почукване под очите, тоест в областта на проекцията на синусите, възникват болезнени усещания.

В по-късните стадии синузитът се съпровожда с отделяне на слуз и гной, силна кашлица, покачване на температурата и втрисане. Възможно е развитието на конюнктивит и болки при резки движения на главата.

Опасен ли е синузитът по време на бременност?

При първи признаци на каквито и да респираторни заболявания бъдещите майки задължително трябва да търсят лекарска помощ.

Много бременни се питат дали синузитът е опасен за тях – отговорът на този въпрос е положителен, тъй като за болестта е характерно запушването на носа, и съответно възниква недостиг на кислород, постъпващ в организма.

Това води до нарушаване на нормалното функциониране на всички органи и системи. И съответно де доведе до хипоксия на плода и нарушения при неговото развитие.

При прогресиране на синузита възникват сериозни усложнения, отстраняването на които е възможно само по хирургичен път. И има опасност да се нанесе вреда на бъдещото дете, тъй като операциите по време на бременност са опасни.

Синузит по време на бременност – ето защо е опасен
4.7 (93.04%) 23 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 31, 2016 15:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи