Синузит

Калина
Написана от Калина юли 23, 2014 21:44

Синузит

Акценти:

  • Какво е синузит?
  • Как да се предпазим?
  • Как да го излекуваме?

Свързани:

Какво представлява синузитът?

Синусите са малки кухини в черепа, които обикновено са пълни с въздух. От тъканта,с която са покрити се образува секрет, който предпазва носните проходи от алергени и замърсители.

Синузитът е възпаление на лигавицата на околоносните кухини, в повечето случаи това се предизвиква от подуване на покриващата тъкан или в резултат на ограничаване на нормалното оттичане на секретите от синусите.

Това може да предизвика главоболие, подуване в областта над носа и ако не бъдат взети мерки за овладяване на синузита е възможно състоянието и да прерасне и в бактериална инфекция. Основните видове синузит са два:

  • Остър – трае около 1 месец;
  • Хроничен – продължава повече от 3 месеца и може да се проявява няколко години. Причината за хроничния синузит трудно може да бъде определена и затова също така трудно се поддава на лечение.

Първоначалното възпаление на синусите може да се провокира от най-обикновена хрема или от алергия. При хората, чиято имунна система е отслабена, синузитът може да се предизвика и от гъбички. Понякога хроничният синузит е резултат от неправилна носна преграда или от полипи в носа, които да възпрепятстват нормално изтичане на секретите от околоносните кухини.

Симптомите на остър и хроничен синузит са сходни:

  • Затруднено дишане през носа;
  • Продължителна хрема;
  • Главоболие;
  • По-висока телесна температура;
  • Чувство на подуване в надназалната област, особено при навеждане напред.

Лечение на синузит

Добрата новина е, че независимо от вида на синузита, лечението може да помогне. Най-трудно е да се открие причината за синузита, тъй като това е решаващо за предписване на подходящото и ефективно лечение. Например, ако синузитът при вас е предизвикан алергия само деконгестантите – капките за нос, няма да ви помогнат много.

Ако имате някои от симптомите на синузит за повече от една седмица се консултирайте с личния Ви лекар, който да ви прегледа и ако прецени, че е необходимо да ви даде направление за специалист по Уши, Нос и Гърло, който да установи посредством компютърна томография или рентгенова снимка каква е конкретната причина за вашия синузит.

Обикновено най-ефективното лечение на синузит е съчетание на медикаменти и спазването на определен режим.

Лечение с медикаменти на синузит

Ако лекарят ви прецени, че синузитът при вас е в резултат на бактериална инфекция , той може да ви предпише антибиотици. При остър бактериален синузит в повечето случаи се предписва между 10 и 14 дневен курс на лечение с антибиотици, а при хроничен синузит може да се наложи курсът на лечение с антибиотици да продължи и много по-дълго време. Но проучванията показват, че в много малко от случаите на синузит той е в резултат на бактериална инфекция.

Повечето хора при синузит прибягват до употребата на болкоуспокояващи като ибупрофен и парацетамол, но ако го направите, не забравяйте, че не се препоръчва приемът им повече от 10 дни.

Деконгестантите спомагат за намаляване на количеството секрет в синусите, по аптеките те се предлагат като назални спрейове или под формата на таблетки.

Въпреки че лекарствата помагат в много от случаите на синузит, то за облекчаване на симптомите и подобряване на състоянието можем да си помогнем и сами.

Използвайте овлажнители за въздух в помещенията, където прекарвате по-голяма част от времето си и ги почиствайте редовно. Вдишвайте парни изпарения или най-лесно е под душа или във ваната да дишате дълбоко. Парните изпарения ще помогнат за улесняване на оттичането на секретите от синусите.

При възможност поставяйте топла и влажна кърпа на лицето си, загряването ще облекчи състоянието ви.

Използвайте назален физиологичен разтвор, с който ще поддържате назалните си проходи влажни.

Промивайте синусите си като впръсквате със спринцовка в носа си солена вода, така че прочистите секретите, които запушват синусите и ще ги поддържате влажни и е важно водата да е дестилирана или преварена.

Пийте повече течности, така секретите ще са по-малко и по-лесно ще се оттичат.

Давайте си почивка, когато сте с възпалени синуси, отделяйте си повече време за сън, за да възстановите.

Не прекалявайте с лекарствата, като назалните спрейове и болкоуспокояващи, защото те ще облекчат състоянието ви, но ако прекалите можете да се изложите на голям риск да си докарате  други много по-сериозни заболявания.

Синузит
4.5 (89.87%) 77 глас[а]

Калина
Написана от Калина юли 23, 2014 21:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи