Скарлатина

Калина
Написана от Калина юли 28, 2014 07:40

Скарлатина

Акценти:

 • Какво е скарлатина?
 • От какво се причинява?
 • Лечение
 • Рискове

Свързани:

Какво представлява скарлатината?

Скарлатината е инфекциозно заболяване, характеризиращо се с висока температура, болки в гърлото (фарингит) и характерен обрив. Скарлатината се причинява от стрептококи от група А, които предизвикват инфекция. Скарлатината е предимно детско заболяване.

Възниква предимно при деца от 2 до 10-годишна възраст, макар и рядко, обаче се среща и при по-големи деца и възрастни. Честота и смъртността при това заболяване рязко са намалели поради въвеждането на лечение с антибиотици.

Какви са симптомите на скарлатина?

Симптомите на скарлатина започват обикновено от 1 до 4 дни след излагането на стрептококовата инфекция. И те обикновено са:

 • Възпалено гърло. Гърлото може да изглежда зачервено и подуто и да има бели петна по сливиците;
 • Главоболие;
 • Треска;
 • Физическо неразположение;
 • Коремна болка;
 • Гадене;
 • Повръщане;
 • Подути и твърди лимфни възли от двете страни на шията;
 • След около 1 до 4 дни се появява и характерен обрив. Той се появява обикновено по гърдите, шията и подмишниците и след това се разпространява към другите части на тялото. В зоните на обрива кожата прилича на шкурка – множество червено точковидни лезии. Обривът трае между 2 и 7 дни и след като избледнее кожата започва де се бели като този процес може да продължи няколко седмици;
 • През първите 1-2 дни от заболяването езикът може да имало бяло покритие с изпъкнали, като папилите на повърхността изглеждат подути и зачервени. След около 4-5 дни езикът придобива цвят на малина.

От какво се причинява скарлатината?

Скарлатината се причинява от инфекция с бактериите стрептококи от група А, които произвеждат екзотоксин. Освобождаването на токсина е причината за появата на оцветения в червено обрив, дал и името на болестта. В повечето случаи скарлатината се появява в резултат на стрептококов фарингит. Скарлатината може да се появи през всяко време от годината, макар че по-чести са случаите през зимата и ранната пролет.

Лечение на скарлатина

След диагностицирането на скарлатина, съществуват различни мерки, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите и да ускорят възстановяването в домашна обстановка. В повечето случаи скарлатината може да бъде контролирана и у дома, освен ако се развие някое от редките усложнения на болестта.

За облекчаването на болките и понижаването на високата температура, които съпътстват болестта, могат да се използват стандартните парацетамол и ибупрофен.

Повече почивка и повишен прием на течности също са много важни за по-бързо възстановяване. За болките в гърлото са подходящи различните таблетки за смучене, които ще предоставят временно облекчение. Гаргарата с топла солена вода може да бъде полезна.

Как да се предпазим от скарлатина?

Най-добрата превантивна мярка срещу скарлатина е ранното и подходящо лечение с антибиотици за инфекция с бактерии стрептококи от група А. Това значително ще намали и дори елиминира шансовете за развитие на скарлатина. Въвеждането на широкото използване на антибиотици, е бил най-важният фактор за намаляване на случаите на скарлатина.

Намаляване на риска от предаване на А стрептококови инфекции също е важно. Опитайте се да избягвате близък контакт с хора, на които е диагностициран стрептококов фарингит. Избягвайте също така да изпращате децата на училище или детска градина, поне докато изминат 24 часа от началото на лечението с антибиотици.

Лицата с диагноза стрептококов фарингит трябва да избягват разпространението на болестта като поддържат висока лична хигиена. Трябва да мият често ръцете си, да използват отделни чаши и прибори, както и да покриват устата и носа при кихане или кашляне.

Скарлатина
4.5 (89.32%) 73 глас[а]

Калина
Написана от Калина юли 28, 2014 07:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи