Склеродермия

Мария
Написана от Мария октомври 16, 2014 19:43

Склеродермия

Акценти:

  • Какъв е характерът на клиничните изяви, когато склеродермията засяга храносмилателната система?
  • Признак ли е изтръпването на крайниците при стрес за вече възникнала склеродермия?
  • Какви промени се проявяват по повърхността на кожата в резултат на заболяването?

Свързани:

Склеродермия представлява група редки заболявания, характеризиращи се с втвърдяването и обтягането на кожата и съединителната тъкан – влакната, осъществяващи опорна и структурна функция за тялото.

При някои хора заболяването засяга само кожата. Но в повечето случаи, то предизвиква увреждания на структури извън кожата като кръвоносни съдове, вътрешни органи и храносмилателния тракт.

Клиничните изяви са различни в зависимост от това кои са засегнатите структури.

Заболяването засяга по-често жените и при повечето случаи се проявява на възраст между 30 и 50 години.

Въпреки че няма лек за него, на разположение на засегнатите са множество процедури, които могат да облекчат симптомите и да доведат до подобряване на качеството им на живот.

Какви са симптомите?

Както бе споменато по-горе, изявите на заболяването варират в зависимост от това кои части на тялото са засегнати:

Кожа –при почти всички засегнати се появяват плаки, в които кожата е необичайно опъната и много твърда. Тези петна могат да бъдат в овална форма или да представляват прави линии. Броят, местоположението и размерите на плаките варира в зависимост от разновидността на заболяването. Кожата може да изглежда лъскава, защото е толкова силно обтегната и твърде, че е възможно да стане причина за ограничаване на движенията в близост до засегнатите зони.

Пръстите на ръцете и краката – един от най-ранните признаци на заболяването е прекомерна реакция на тялото на ниски температури и емоционален стрес, която може да предизвика изтръпване, болка или промени в цвета на пръстите на ръцете или краката. Това състояние се нарича феномен или синдром на Рейно, то се среща при хора, които все още не са развили склеродермия.

Храносмилателна система – освен киселинният рефлукс, който се развива и може да увреди част от хранопровода в близост до стомаха, някои от засегнатите е възможно да имат проблеми с абсорбирането на хранителните вещества, ако чревните мускули не провеждат правилно храната през червата.

Сърцето, белите дробове или бъбреците – рядко заболяването може да повлияе и наруши функцията на тези органи, а това в зависимост от степента на загуба на функция, може да бъде и животозастрашаващо.

Какви са причините?

Заболяването се дължи на свръхпроизводство и натрупване на колаген в телесните тъкани. Колагенът е влакнест белтък, който изгражда съединителната тъкан в тялото, включително и кожата.

Въпреки че лекарите не са наясно какво предизвиква това необичайно производство, се предполага че имунната система по някакъв неизвестен начин го стимулира и впоследствие причинява възпалението му.

Лечение на склеродермия

Можете да вземете редица мерки, които ще ви позволят да контролирате симптомите:

Поддържайте физическа активност – упражненията ще поддържат тялото ви гъвкаво, спомагат за подобряване на кръвообращението и намаляват сковаността. Аеробните упражнения ще спомогнат за поддържане на гъвкавостта на кожата и ставите.

Не трябва да пушите – никотинът предизвиква свиване на кръвоносните съдове, които влошава пристъпите на синдрома на Рейно.Тютюнопушенето може да доведе до трайно намаляване на обема на кръвоносните съдове, отказването от него обикновено е истинско предизвикателство, затова поискайте помощ от лекуващия си лекар.

Контролирайте киселините в стомаха – избягвайте храни, които предизвикват появата на киселини или отделянето на газове. Също така избягвайте среднощните хранения. За да избегнете проникването на стомашни киселини в хранопровода по време на сън , лягайте да спите в такова положение, че горната част на тялото ви да бъде разположена на по-високо. Антиацидите също спомагат за облекчаване на рефлукса.

Предпазвайте се от студа – носете топли ръкавици, за да предпазите ръцете си от ниските температура, дори и когато ви се налага да влизате често във фризер, въпреки температурите навън е възможно да са високи.

Склеродермия
4.5 (89.28%) 69 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 16, 2014 19:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи