Скрита депресия – как се разпознава, какви лекарства без рецепта са ефективни

Мария
Написана от Мария септември 7, 2016 23:26

Скрита депресия – как се разпознава, какви лекарства без рецепта са ефективни

Акценти:

  • Серотонин - противопоказания
  • Странични ефекти - сериозни
  • Препарати - фенобарбитал

Свързани:

Под термина депресия обикновено се разбира потиснато душевно състояние, печал, апатия, съпровождащи се с ментална и двигателна потиснатост.

Но през 20-ти век получава развитие теорията за депресиите, които протичат без тези обичайни и познати на всеки психиатър симптоми.

Наричат се скрити, доколкото типичните проявления на болестта не са очевидни, буквално са скрити от лекаря и пациента.

Този вид депресия се отнася към атипичните и в медицинската литература може да се срещне като маскирана, завоалирана или „депресия без депресия“.

Именно скритият характер на тази депресия затруднява нейното своевременно установяване и оказване на медицинска помощ на страдащия пациент. Какво представлява това заболяване, как се проявява и възможно ли е излекуване?

Скрита депресия – симптоми и трудности при диагностиката

Скритата форма на депресията е соматизирано психично разстройство. Това заболяване е, доколкото се проявява в сферата на телесното, а към психическите разстройства се отнася, защото причината за тези проявления са в психиката.

И психоемоционалният компонент на симптоматиката на скритата депресия не е очевидна, което е основен проблем при поставянето на диагноза.

Болният може да не чувства тревога, неудовлетвореност от собствения си живот. Но неговото физическо състояние, болка, неприятни усещания, нарушенията във функцията на различните органи или общата прекомерна умора да го принудят да се обърне със своите проблеми към лекар терапевт или към специалист.

Но при наличие на скрита депресия резултатите от изследванията и прегледите да не показват органични причини за наличните симптоми, което да го накара да потърси тези причини в областта на психиката.

Вторият факт, който може да указва наличие на заболяване – неефективност на лечение, назначено в съответствие със соматични проявления.

Какви симптоми могат да имат място при скрита депресия?

• Картината на физическите неразположения в повечето случаи е представена с болки с различни локализации – глава, сърце, стомашно-чревен тракт, гръбнак, шия, мускули, стави.

Имат място и функционалните нарушения във функцията на органи и системи – запек или диария, по-често уриниране, нарушение на менструалния цикъл;

• Често се наблюдават вегетативни разстройства – световъртеж, тахикардия, шум в ушите, колебания в артериалното налягане;

• Присъстват в една или друга степен на проявление симптоми, характерни за скрита депресия – нарушение на съня – безсъние или прекомерна сънливост, астения, чувство за постоянна умора, загуба на апетит, тревога за собственото здравe

• Чувство за силна умора, когато силите не могат да се възстановят, дори след достатъчно продължителен отдих, и болезнените усещания се смятат за най-чести признаци на скрита депресия.

Причини за заболяването

В развитието на скритата форма на депресията участие вземат най-различни фактори. Сред тях най-честите причини са:

• Генетична предразположеност;
• Вродени нарушения на обмяна на веществата;
• Някои заболявания – патологии на главния мозък, множествена склероза и други;

На специалистите не са им известни причините, предизвикващи изменение в обмяната на веществата, резултат от които възниква дефицит в организма на серотонин.

Лекарства без рецепта за борба със скритата депресия

Назначаването на лекарствени средства при скрита депресия трябва да се извършва само от лекар. Много от препаратите имат противопоказания и сериозни странични ефекти и се отпускат само по рецепта.

Но някои медикаменти могат да се приемат и самостоятелно в период на обостряне за облекчаване на състоянието.

Такива препарати са Валокордин, Корвалтаб. Това са медикаменти на основата на фенобарбитал, валериан и мента. Притежават съдоразширяващо, леко спазмолитично и успокояващо действие.

Скрита депресия – как се разпознава, какви лекарства без рецепта са ефективни
4.7 (94%) 20 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 7, 2016 23:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи