Слаби кръвотечения – топ 5 причини и кога са признак на скрито заболяване

Мария
Написана от Мария януари 26, 2016 16:08

Слаби кръвотечения – топ 5 причини и кога са признак на скрито заболяване

Акценти:

  • Кръвотечения - устна кухина
  • Разширени вени - язви
  • Терапия - противовъзпалителна

Свързани:

Кръвотечения при повечето от нас се асоциират с травми. В този материал ще стане въпрос за кръвотечения от съвсем различен вид – слаби, които най-често са свързани с различни заболявания.

За специалистите всяко внезапно възникващо кръвотечение предизвикват тревога и се оценяват като патология. Изключенията са само менструалните кръвотечения при жените, и то в пределите на физиологичната норма.

Най-често се срещат следните видове малки кръвотечение.

1. Кръвотечения в тъканите на очите

Възможните причини – т.нар. конюнктювален кръвоизлив, при който бялата обвивка на внезапно се изпълва с кръв, най-често това е свързано с повишаване на артериалното налягане и смело може да се разглежда като красноречив симптом на артериална хипертония.

Какво да предприемете?

Измерете артериалното налягане, което в норма не трябва да превишава 140 на 90 мм живачен стълб, и ако редовно е повишено, то тогава е препоръчително да се обърнете към терапевт или кардиолог.

2. Носово кръвотечение

Възможни причини – краткотрайни носови кръвотечения могат да бъдат обусловени от особеностите на анатомията на кръвоносните съдове на носа, в кухините на който има и артериална и венозна мрежа.

При простудни и хронични заболявания в областта на ушите, носа и гърлото – атрофичен ринит, полипите, дори обикновеното невнимателно бъркане в носа може да предизвика увреждане на кръвоносните съдове на лигавицата.

Друга по честота причина за носовите кръвотечения – повишаване на артериалното налягане.

Какво да правите?

Ако носовите кръвотечения се повтарят редовно, то е необходимо да се измерва артериалното налягане и да се потърси лекар специалист по уши, нос, гърло, който при необходимост ще прегори проблемните сплитания на кръвоносните съдове или ще въздейства на тях с лекарствени средства.

3. Кръвотечения от венците и устната кухина

Възможни причини – те са очевидни, това са възпалителни заболявания на венците, поради които раздразнената лигавица започва да кърви.

Причините, които водят до подобно развитие са множество – от неумение или нежелание за редовно и правилно миене на зъбите и нарушаване на обмяната на веществата до различни проблеми, дължащи се на некачествено свършена работа от зъболекар – поставяне на некачествени пломби, разраняване на венците.

Как да действате?

В началния етап на заболяването достатъчно да се извърши професионално очистване на отлаганията по зъбите и противовъзпалителната терапия на венците при лекар-стоматолог.

4. Кръвотечения от различните отдели на стомашно-чревния тракт

Възможни причини – кръвотеченията от хранопровода най-често се предизвикват от гастроезофагеална рефлуксна болест, обусловена от редовно повтарящо се връщане на киселото стомашно съдържимо в дисталната, прилежащата към стомаха, част от хранопровода.

В хроничната си форма това заболяване може да доведе до образуване на язви, но и до кръвотечение от долните отдели на хранопровода или на стомаха.

Това заболяване може да се съпровожда с болка в областта на стомаха, гадене, кашлица, понякога с примеси на кръв.

Заболяванията на черния дроб също е възможно да предизвикат кръвотечения от разширените вени на хранопровода.

Обикновено стомашно-чревните кръвотечения се проявяват под формата на черни полутечни изпражнения, които се образуват при взаимодействие на солната киселина с молекулите на хемоглобина при попадане на кръв в смляната храна.

5. Кръвотечения в меките тъкани на долните крайници

Причината е една – разширени вени, при които протича нарушение на венозното кръвообращение, което води до венозна недостатъчност, на фона на която в долната част на краката могат да се образуват кървящи язви.

Слаби кръвотечения – топ 5 причини и кога са признак на скрито заболяване
4.4 (88.84%) 43 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 26, 2016 16:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи