Слабост в тялото – причини, симптоми и лечение

Мария
Написана от Мария октомври 4, 2016 07:31

Слабост в тялото – причини, симптоми и лечение

Акценти:

  • Анемия - народно лечение
  • Хранене - пълноценно
  • Източник - фруктоза

Свързани:

Състоянието, което се определя като слабост в тялото, в медицинско отношение е свързано, както със загуба на мускулна маса, така и с усещане за липса на енергия, понижаване на житейския тонус и общата умора.

Има ли безпричинна слабост в тялото?

Лекарите твърдят, че такова нещо не може да има, и дори при истинска загуба на сила на мускулната система това състояние, като комплекс от симптоми, е добре познато на хората, страдащи от широк спектър от заболявания.

Причини за слабост в тялото

Важно е точно да се знае причината за състоянието– или липсата на физическа сила и усещане за необходимост от допълнителни усилия за изпълнение на ежедневни функции.

Така, несвързаната с патологиите краткотрайна слабост в тялото, наричана физиологична реактивна астения, обусловена от преумора, стрес или недостатъчен сън.

На практика при всички има такива проявления след заболяване – в период на възстановяване на силите, мобилизирани в борба на организма с инфекции, възпаление, травматични увреждания или соматични заболявания. А мускулите отслабват при продължителен постелен режим.

Симптоми

Като първи признаци на слабост лекарите разглеждат оплакванията на пациенти за това, че нямат сили за обичайните си неща, усещат слабост и вялост в тялото сутрин, а привечер на човек просто му се подкосяват краката.

Други симптоми са прекомерното потене, загуба на апетит, затруднения при концентрация и проблеми със заспиването.

При съчетание на такива симптоми, като повишаване на температурата, болки в тялото и слабост веднага възниква предположение за инфекция, тоест обща инфекциозна интоксикация на организма.

Към грипоподобните признаци се присъединяват болки в гърлото, главоболие, кашлица, ринит.

При бъбречна инфекция – пиелонефрит, се наблюдават болки в областта на кръста, помътняване на урината. А всяко, включително и хранителното отравяне се проявява като слабост в тялото и гадене, а също слабост и диария.

Диагностика

Трябва да се осъществява не само на основата на оплаквания и физическо изследване на пациентите.

Изясняването на причината, която го предизвиква, се подпомага от изследвания – на СУЕ, ниво на хемоглобин, захар, на имунните тела, тиреоидни хормони, електролити, билирубин и др, изследване на урината. Може да е необходимо и изследване на гръбначномозъчна течност, биопсия на мускулна тъкан.

Инструменталната диагностика може да включва – рентгенография, ултразвук, електрокардиография, електроневромиография, изследване на нервната проводимост, измерване на централното венозно налягане – при кардиологични проблеми.

Диагностичното изследване може да бъде съсредоточено върху сърцето, белите дробове, щитовидната жлеза. Ако има локална област на слабост, експертизата ще се съсредоточи върху нервите и мускулите.

Диференциална диагностика

Определянето на причина за слабостта може да бъде сложна задача, така че е необходима диференциална диагностика – в зависимост от наличие на други симптоми и тяхната анатомична локализация.

Лечение на слабост в тялото

При временна физиологична реактивна астения, а също и когато слабостта в тялото е възникнала след заболяване, лекарите препоръчват пълноценно хранене, наспиване и прием на витамини.

При анемия – нисък хемоглобин, са необходими съдържащи желязо лекарства.

Народно лечение

Предлага се отвара от шипки, брезов сок. Освен това за възстановяване на силите се препоръчва включване в менюто на яйца, мляко,мед, банани, сезонни плодове.

Бананите са отличен източник на фруктоза и глюкоза, от които си набавяме енергия и калий, преобразуващ глюкозата в енергия.

Слабост в тялото – причини, симптоми и лечение
4.5 (90.87%) 46 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 4, 2016 07:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи