Сладък вкус в устата – топ 7 причини, усложнения и последствия

Мария
Написана от Мария октомври 8, 2016 17:17

Сладък вкус в устата – топ 7 причини, усложнения и последствия

Акценти:

  • Сладък вкус - причини
  • Препоръки - изследвания
  • Патологии - откриване

Свързани:

Сладкият вкус в устата може да възникне, поради различни причини. Ако е предизвикан от неотдавнашна употреба на някакви захарни изделия – бонбони, шоколади, сладкиши и пр., тогава е нормално явление.

В останалите случаи най-вероятно свидетелства за наличие на някакви разстройства в организма, заболявания, които протичат в скрита форма.

Причини за сладък вкус в устата

Могат да станат най-разнообразни нарушения, сред които:

1. Заболявания на стомашно-чревния тракт – заради храносмилателно разстройство възниква постоянно усещане за сладко. Най-често с подобен проблем се сблъскват хора, страдащи от киселинен рефлукс. Това нарушение се предизвиква от преминаване на стомашни киселини нагоре, в резултат на което прониква в хранопровода. Вследствие на това се нарушават вкусовите усещания, а също се появяват и болки в гърдите.
2. Може да се появи и заради спиране на цигарите;
3. Интоксикация с химически вещества, като фосген, или с пестициди;
4. Чернодробни патологии или проблеми с функционирането на панкреаса;
5. Нарушение на метаболизма, включително и на въглехидратния, възникнал вследствие на прекомерна употреба на захарни изделия;
6. Стресово състояние и нервно пренапрежение, заболявания на троичния и лицевите нерви – при–такива нарушения трябва се направи комплексен преглед при невропатолог.
7. Захарен диабет, при който сладкият вкус се дължи на недостиг на инсулин;

Симптоми на сладък вкус в устата

Обикновено възниква, вследствие на метаболитни разстройства, които се развиват заради неправилно хранене – например, в случай на преяждане.

При поява на този симптом се появяват също и други признаци на нарушение, които можете и сами да проследите – необходимо е добре да си огледате езика.

Ако на него се наблюдава налеп, цветът на който преминава от сиво до по-тъмни оттенъци, вероятно проблемът е именно в нарушаване на хранителния режим. Този преглед трябва да се проведе сутрин, веднага след събуждане.

Сладко-кисел вкус в устата

Може да се окаже признак на нарушена толерантност към глюкоза, преддиабет или захарен диабет. Освен това при такова заболяване се наблюдават характерните за захарния диабет първоначални признаци.

Поява на специфичния вкус в устата сутрин

Най-разпространената причина за появата му в началото на деня е нарушение на храносмилателната функция, а също и панкреатит. Заболяването се съпровожда от проявления като киселини и парене в гърдите.

Тъй като инсулинът се образува от ендокринната част на панкреаса, в случай на нарушаването на нейните функции намалява или напълно спира синтезът на този хормон.

В резултат спира процесът на разграждане на глюкозата, което води и до повишаване на кръвната захар.

Сладък вкус по време на бременност

През този период настъпват големи промени в женския организъм, и вкусовите усещания също не са изключение, тъй като функциите на много системи се подлагат на функционално преустройство, или се развиват някакви органични патологии. Обикновено сладкият вкус е признак за развитие на гестационен диабет.

Усложнения и последствия

Ако причина за сладкия вкус е заболяване на вътрешните органи, то без съответното лечение, може да прогресира до хронична форма. Често този симптом е предвестник на развитие на захарен диабет.

Лечение на сладък вкус в устата

Ако всички изследвания и прегледи не открият никакви патологии, сладкият вкус в устата обаче остава, следва да се възползвате от следните препоръки:

• Променете хранителния си режим – намалете количеството храни, в които се съдържат много въглехидрати;
• Следете за хигиената на устната кухина;
• Включете в менюто си повече подправки, зеленчуци, а също и цитрусови;

Сладък вкус в устата – топ 7 причини, усложнения и последствия
4.4 (88.57%) 21 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 8, 2016 17:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи