Сладка ряпа

Мария
Написана от Мария януари 24, 2015 10:12

Сладка ряпа

Акценти:

  • Сладка ряпа
  • Хранителни стойност
  • Полезни свойства
  • Лечебно действие

Свързани:

Сладка ряпа, позната още и с названията жълта ряпа и брюква, е двугодишно растение, принадлежащо към семейство Зеле. Дава най-високи добиви в плодородни песъчливи и глинести почви с добра влажност. Вегетационният период на растението е 110-120 дни.

Брюквата е получена в резултат на кръстосване на ряпа с бяло зеле. По отношение на произхода ѝ съществуват различни теории. Някои изследователи смятат, че първоначално е била отглеждана в района на Средиземно море, а други, че нейната родина е Швеция.

Хранителна стойност на 100 грама сладка ряпа

• Белтъчини – 1.2 грама;
• Мазнини – 0.1 грама;
• Въглехидрати – 7.7 грама;
• Минерални соли – 0.8 грама
• Вода – 87.8 грама;
• Калоричност – 34 килокалории;

Благодарение на това, че в жълтата ряпа се съдържат само 34 килокалории и има леко слабително действие, тя се приема за диетичен хранителен продукт.

Полезни свойства

Брюквата съдържа захар, белтъчини, растителни влакна, скорбяла, пектин, витамини от група В, аскорбинова киселина – витамин С, каротин /провитамин А/, рутин – витамин Р, етерично масло и следните минерални соли – калий, сяра, фосфор, натрий, желязо, мед.

Съдържащата се в сладката ряпа аскорбинова киселина се отличава с голяма устойчивост при термична обработка и продължително съхранение.

Брюквата съдържа най-високият процент от микроелемента калций, благодарение на което е отлично средство за лечение на хората, страдащи от заболявания, характеризиращи се с размекване на костните тъкани.

В далечното минало отварата от семената на сладката ряпа е била използвана за лечение на морбили при деца и за изплакване на устата и гърлото при различни възпалителни процеси.

Кореноплодите на брюквата се смятали за отлично прекрасно пикочогонно, противовъзпалително средство, както и такова за заздравяване и се прилагали при изгаряния. Сокът от жълтата ряпа също е ефективно средство за заздравяване на рани.

Брюквата е ценен хранителен продукт, особено през зимата и в ранната пролет, когато е най-силно изявен недостигът на определени витамини в организма на повечето хора.

Като лечебна храна сладката ряпа се препоръчва при запек, както и на хората, страдащи от атеросклероза. Въпреки това употребата на брюквата в различни блюда и ястия е противопоказна при заболявания на стомашно-чревния тракт.

В българските села, през вековете на османското владичество жълтата ряпа е била използвана през зимата. Смятало се е, че е този зеленчук е особено полезен за хора в напреднала възраст, тъй като способства за поддържането на жизнените сили.

Младите хора го употребявали като средство срещу простудни заболявания и при тях се наблюдавало бързо оздравяване. Това е напълно нормално, тъй като в сладката ряпа се съдържа голямо количество аскорбинова киселина, укрепваща имунитета.

Брюквата способства за преминаването на сухата кашлица във влажна с храчки, тъй като разтваря секретите в дихателните пътища, което води до по-бързо възстановяване. Особено добре брюквата помага при хронични възпалителни заболявания на бронхите и белите дробове.

Сладката ряпа се е приемала също за облекчаване на подуването и намаляването на отоците при сърдечно-съдовите и бъбречните заболявания, тъй като притежава диуретични свойства и спомага за отстраняването на излишните течности от организма.

Брюквата ускорява обмяната на веществата и способства екскрецията на „лошия“ холестерол от организма, който се отлага под формата на плаки по стените на кръвоносните съдове.

Поради това и е препоръчителна консумацията на сладка ряпа за хора, страдащи от заболяването атеросклероза.
Сокът от жълта ряпа има антибактериални свойства и с него отдавна се лекуват гнойни рани и изгаряния.

Сладка ряпа
4.6 (91.9%) 79 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 24, 2015 10:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи