Слагат край на играта на криеница с резултатите от клиничните изпитвания

Мария
Написана от Мария септември 26, 2016 21:58

Слагат край на играта на криеница с резултатите от клиничните изпитвания

Акценти:

  • Експерименти - финансиране
  • Антидепресанти - изследвания
  • Мисли - суицидни

Свързани:

В САЩ забраняват да се крият резултатите от тестовете на новите препарати, и по-точно с какво завършват експериментите над хората.

Новите правила правят прозрачни научните изследвания и понижават риска от прикриване на страничните ефекти на новите препарати, убедени са учени.

Властите на САЩ са приели нови правила, които трябва кардинално да променят методите на работа на най-големите фармацевтични компании, установени от десетилетия.

Става дума за правилата на провеждане на клиничните изследвания, с помощта на които по целия свят се изпитват нови лекарства и методи на лечение.

Ежегодно по света милиони хора подписват съгласие за участие в изследвания, призвани да доказват ефективността на един или друг нов препарат и неговите странични ефекти.

За най-големите фармацевтични препарати с годишни приходи от десетки милиарди долари, тези експерименти върху хора са възможност да се пусне на пазара нов препарат, който носи огромна печалба.

За доброволците това често е последен шанс за облекчаването на страданията от заболявания, понякога начин за допълнителен доход или желание да се помогне на другите.

И практиката, установила се към настоящия момент, е такава, че резултатите от всевъзможните клинични изследвания често просто се складират в папки в архивите на фармацевтичните компании, оставайки неизвестни за самите участници на експериментите, и най-важното за учените, работещи в тези или пък в близки области.

Новите правила, огласени от министерството на здравеопазването на САЩ, сложиха край на тази практика, задължавайки компаниите да обявяват резултатите от всички клинични изследвания.

Достъпът към голяма като обем информация за клинични изследвания е полезна за пациентите, обществото и науката, заявява директорът на Националния институт по здравеопазването на САЩ Франсин Колинз.

Правилата, обнародвани наскоро, помагат за максимизирането на самата ценност на клиничните изследвания, финансирани от държавата и частните компании, и изразяват уважение към участниците на тези изследвания, които правят толкова много, за да помогнат на обществото да повиши знанията си в областта на здравето.

За първи път, организациите, провеждащи клинични изследвания, се задължават от държавата да публикуват не само резултатите от всички клинични изпитвания, включително и с отрицателен резултат, но и подробно да описват условията, в които са се провеждали.

Същевременно се разписват наказания за неизпълнение на тези правила, и по-точно за организациите, отклоняващи се от публикуването на резултатите, спират да получат публично финансиране.

Множество университети забравят, че правейки експерименти върху хора, получавайки тяхното съгласие, са длъжни да обявяват резултатите, смята Робърт Калиф, представител на FDA. Това е фундаментален етичен въпрос.

Не е тайна, че разработчиците на нови лекарства или лечебно-диагностични процедури, компаниите-спонсори и другите участници и организатори на клинични изследвания невинаги са заинтересовани детайлно от разкриването на информация, получена в рамките на изследвания.

И е справедливо да се обявяват резултати както при положителен изход, така и при фиаско на изследването.

По-рано правилата предвиждаха да се изготвя само доклад до органа-регулатор, разрешил провеждането на клинично изследване, а публикуването му например под формата на научната статия било строго доброволно.

Новите правила имат за цел да понижат броя изследвания, за чиито резултати няма никакви данни.

Така анализ, проведен през 2014-та година в САЩ, показал, че от 400 случайно подбрани изследвания били публикувани само 30%.

Един от най-скандалните примери за такива прикривания e с изчезналите резултати от изследванията на антидепресант, който предизвиква суицидни мисли при тийнейджъри.

Слагат край на играта на криеница с резултатите от клиничните изпитвания
4.5 (90.51%) 59 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 26, 2016 21:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи