Сланината, храната на нашите предци, прочиства „лошия“ холестерол

Мария
Написана от Мария ноември 20, 2014 14:23

Сланината, храната на нашите предци, прочиства „лошия“ холестерол

Акценти:

  • Укрепва ли консумацията на сланина сърдечния мускул?
  • Предпазва ли от сериозното заболяване атеросклероза?
  • Полезна ли е сланината при спазване на диета за отслабване?
  • Повишава ли сланината имунитета?

Свързани:

loading...

Диетолозите съветват да се яде сланина

Популярният повече в Русия фитотерапевт Борис Скачко смята, че сланината е много полезна и препоръчва ежедневната ѝ консумация и дори по малко от нея да се дава и на децата.

Макар че е източник предимно на мазнини, сланината притежава и редица полезни свойства. Например има жлъчногонно действие и спомага за по-лесното изхвърляне на „лошия“ холестерол /LDL-C/ от организма.

От много отдавна съществува практика да се дава на малки деца, които не умеят все още да дъвчат, малко парче сланина в марля и след като започнат да го смучат, се успокояват.

Наскоро учените доказаха, че мазнините са много добър „строителен материал“ за клетките.

През зимата, когато имунитетът на организма естествено отслабва, е необходимо ежедневно да се консумира прясна сланина, тъй като повишава защитните сили и осигурява енергия.

Трябва периодично да си припомняме, че биологичната активност на сланината като хранителен продукт е 5 пъти по-висока от тази на кравето масло.

Освен това тази любима на поколения българи храна съдържа ценната полиненаситена арахидонова киселина, от която са изградени всички клетъчни мембрани. Освен това мастната киселина е от съществено значение за укрепване на сърдечния мускул.

Според специалисти по диететика, консумацията на сланина в разумни граници и при правилното ѝ приготвяне, е начин за профилактика на едно най-разпространените изключително сериозни заболявания в наше време атеросклероза.

Консумацията на сланина с чесън в студените зимни месеци, неслучайно се препоръчва от диетолози и лекари, тъй като и сланината и чесънът съдържат селен. Осигурявайки си достатъчно количество от този микроелемент, човек повишава имунитета си и се предпазва  от грип.

Странно, но свинската мас е полезна при спазване на диета за отслабване, тъй като спомага за по-лесното придържане към нея.

Тайната на този режим на хранене се състои в това, че яденето на храни, съдържащи мазнини в малки количества, човек се чувства сит за по-дълго време, като така спомага за избягване на преяждане. А по степен на усвояемост сланината се приравнява с рибните и млечните мазнини.

Домакините, които се грижат за приготвянето на храната в семейството, трябва да знаят, че навикът да се запържват храните в растително или краве масло, тъй като и слънчогледовото олио и кравето масло при нагряване над 160 градуса по Целзий се превръщат във вещество подобно на лак за дърво.

И е установено, че това съединение е най-силният хранителен канцероген. Затова диетолозите храните трябва да се пържат само в сланина или в свинска мас.

Сланината има и множество приложения в народната медицина. При разширени вени – върху засегнатите кръвоносни съдове се прилага парчета прясна безсолна сланина и се фиксира с бинт.

Този своеобразен компрес трябва да се носи едно денонощие, а след това да се сложи ново парче сланина. Курсът на лечение е с продължителност 3 седмици.

Разбира се, повечето хора се отнасят с недоверие към тази рецепта, но нищо не губите, ако опитате. Още повече, че сланината е изключително евтина и с прилагането на този начин на лечение няма да рискувате голяма част от месечния си бюджет.

При болки в петата или при шипове е доказано ефективна мазнината от несолена смляна сланина. За да се направи това, са необходими 100 гр. прясна сланина, едно цяло кокоше яйце. Тези продукти се потапят в 100 гр. оцет.

Получената смес се съхранява на тъмно и хладно, докато сланината и черупката на яйцето разтворят напълно. Необходимо е периодично разклащане

Преди прилагането на мазнината, петата трябва да е загрята в гореща вода – 38-40 градуса. Процедурата е желателно да се извършва преди лягане, а курсът на лечение е 5 дни.

Мария
Написана от Мария ноември 20, 2014 14:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

loading...
loading...
loading...
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи