Слънце, море и бременност – ето какво може да застраши бъдещата майка и бебето

Мария
Написана от Мария юли 31, 2016 03:07

Слънце, море и бременност – ето какво може да застраши бъдещата майка и бебето

Акценти:

  • Топлообмен - процеси
  • Бременност - море
  • Слънце - опасност

Свързани:

Разбира се, бременността не е болест и затова няма никакъв смисъл да се отказвате от ходенето на морето, но за да избегнете неприятните последствия, е желателно да помните за някои ограничения, които ще ви помогнат да запазите доброто си здраве и настроение, и не само на вас, но и на вашето бебе.

Много по-лесно е да се предвидят и предотвратят възможните проблеми, отколкото впоследствие да се борите с неприятните последствия – този девиз за летния отдих на топлото море трябва да се превърне в ръководство за действие.

Медицински противопоказания

Да започнем с най-неприятното, но само временно ограничение – при какви диагнози бъдещата майка е най-добре да остане у дома под лекарско наблюдение?

• Предлежение на плацентата – ако е разположена ниско, дори и най-малкото натоварване увеличава риска от кръвотечения. Да определите дали съществува при вас такъв проблем, ще помогне стандартно ултразвуково изследване.
• Опасност от прекъсване на бременността също еднозначно предполага спазването на постелен режим.
• Токсикоза на втората половина на бременността – гестоза. У бъдещата майка се появяват отоци на краката, ръцете, лицето, повишава се кръвното, открива се белтък в урината. В такава ситуация не трябва да се ходи никъде на почивка, а е необходимо лечение.
• Обостряне на хронично заболяване, алергични реакции – ако през бременността лекуващият ви лекар е открил подобни усложнения, по-скоро ще ви препоръча да си починете на 50-100 километра от града, в който живеете.

Непременно условие в такава ситуация възможността периодично да се прави консултация с лекар, а в случай на необходимост – да се получи достъп до експресна квалифицирана медицинска помощ.

Но ако подобни проблеми са отминали, според болшинството от лекарите вторият триместър на бременността – 14-27 седмица е оптималното време за пътешествия – зад гърба ви за вече сутрешните неразположения, организмът ви е свикнал към новото състояние, пълни сте със сили.

И сега вече на морето…

Накрая сте вече на чаканото цяла година море и сте готови да се предадете на воля на вълните. Но какво трябва да имаме предвид?
За бременните жени е много полезно да се къпят, особено в морската вода, наситена със соли и микроелементи, оздравяващи организма.

Това е естествен хипертоничен разтвор, който много добре отпуска мускулите, тонизира нервната система, помага при стрес. Във водата бъдещата майка не усеща тежестта на собственото си тяло, отпуска се и освежава тялото в горещ ден.

Освен това плуването – това е прекрасна тренировка за дихателната и мускулната система, която помага за подготовката за раждане. Много е полезно плуването при разширени вени, доколкото поддържа тонуса на мускулите.

Затова и плувайте с удоволствие, но избягвайте претоварването, не се състезавайте, не скачайте.

Слънцето – приятел или враг на бременната жена

За никого не е тайна, че лятото слънцето става по-активно. Слънчевата активност достига пик точно през юли и август и зависи не само от времето в годината, но и от времето в денонощието.

В период на повишена активност слънчевите лъчи могат да предизвикат развитие на редица нежелателни процеси в организма, особено в кожата.
Затова и бъдещата майка трябва да пропусне поне, докато роди, конкурса „Кой е по-черен?“. При бременните освен това има и допълнителни причини:

• Продължителният престой на слънце може да предизвика развитие на маточно кръвотечение, поради понижава на кръвното и съответно – тонуса на мускулите.
• Бъдещата майка рискува бързо да прегрее на слънце и да припадне, тъй като по време на бременност са променени и изменени процесите на топлообмен.

Слънце, море и бременност – ето какво може да застраши бъдещата майка и бебето
4.6 (92%) 80 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 31, 2016 03:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи