След земетресенията в Непал рязко се увеличи опасността от избухване на масови епидемии

Мария
Написана от Мария май 13, 2015 10:11

След земетресенията в Непал рязко се увеличи опасността от избухване на масови епидемии

Експертите предупреждават – след земетресението в Непал съществува висок риск от възникване на епидемии от холера, дизентерии и други сериозни заболявания, предавани чрез водата.

„Хората се изхождат на открити места, живеят в условия на пренаселеност; вече започнаха да постъпват съобщения за поява на епидемични огнища на чревни заболявания и на инфекции на долните дихателни пътища“ – така описват усложнена ситуация експертите от британския Комитет по спешна медицина по време на бедствие /Disasters Emergency Committee, DEC/.

Непал, разположен в Хималаите, има брой на населението около 28 милиона души. Тази страна силно пострада от разрушителните земетресения, случили се на 25-ти април и вчера на 12-ти май 2015 година.

Първото земетресение беше с магнитуд от 7.8 по скалата на Рихтер, а вчерашното според данните от различните източници между 7.4-7.1. В резултат на 1-вото силно земетресение и последващите вторични трусове са загинали повече от 8000 души, а наранявания са получили над 15 000, много хора останаха и без дом.

Първоначалната информация за силното земетресение от 12-ти май е за над 1000 ранени и за няколко души загубили живота си.

Бедствието е причинило значителни щети на населението в цялата страна. Хуманитарните организации съобщават, че в много райони хората са загубили жилищата си, нямат достъп до чиста вода и нямат условия да съблюдават основните правила за хигиена.

От управлението на ООН по координация на хуманитарните въпроси /UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs, UNOCHA/ обявиха, че за помощта на Непал ще са необходими 415 млн. долара /това бяха оценките след първия трус, а сега най-вероятно сумата ще нарасне/ – всъщност това е оценка на стойността на необходимата хуманитарна помощ.

След първото земетресение хиляди домове бяха разрушени и повече от половин милион жилища в Непали са съществено повредени, тоест не са безопасни за пребиваване. Много хора се нуждаят от продоволствена помощ.

Хиляди сътрудници на международните хуманитарни организации пристигнаха в Непал, за да окажат помощ на населението и за да проведат спасителни операции.

Много от тези организации са ангажирани в строителството на временни жилища, с осигуряването на населението на достъп до питейно-битово водоснабдяване, а също и с възстановяването на канализацията в пострадалите територии.

Все пак следва да се побърза, тъй като още през юни започва дъждовния сезон, а сега и новото силно земетресение още повече усложнява ситуацията.
Експертите посочват, че холерата е ендемична за Непал, поради това рискът от епидемия от това заболяване е най-голям.

През изминалата година са били регистрирани 600 случая на болни от холера в Непал. А през 2009-та година там имаше голяма епидемия от холера, по време на която заболяват повече от 300 хиляди души.

Една от най-активните благотворителни организации, оказващи помощ сега на Непал, е Work in water, sanitation and hygiene (WASH), тя осигурява на семействата, пострадали от земетресението достъп до безопасна питейна вода.

Работата на служителите на организацията се състои в доставянето на вода в населените места с помощта на машини, поставяне на тоалетни в лагерите, раздаване на населението на комплекти за хигиена и провеждане на санитарно-образователни кампании сред бедстващите хора.

Glynnis Brooks, ръководител на отдела по здраве и хигиена на Британския червен кръст, посочва:
„Нашата задача сега е да осигурим за населението чиста вода за пиене, за приготвяне на храна и за използване за поддържане на лична хигиена.“

След земетресенията в Непал рязко се увеличи опасността от избухване на масови епидемии
4.4 (88.98%) 49 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 13, 2015 10:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи