Слушайте своето тяло – психосоматика срещу цистит

Мария
Написана от Мария август 20, 2015 11:12

Слушайте своето тяло – психосоматика срещу цистит

Акценти:

  • Цистит - психосоматика
  • Общуване - договаряне
  • Взаимни ангажименти

Свързани:

Циститът, възпаление на пикочния мехур, е много разпространено женско заболяване. Много жени са запознати със затрудненията, дължащи се на несвоевременността, болезнеността и усложненията в резултат на лечението.

Ако циститът се случи веднъж или 2 пъти в живота, лесно може да се припише на простуда или инфекция. А ако заболяването ви „навестява“ всяка година, превръщайки се в хроничен цистит?

В психосоматичната теория се твърди, че всички телесни проблеми са отражение на психологическите и когато вие мълчите, започва да говори вашето тяло. Нищо изненадващо няма в това – желаеш да получиш внимание и съчувствие – боледуваш, искаш да бъде здрав – живееш и се радваш.

Просто е удивително колко много хора биха могли да избавят от своите болежки, ако искрено се радваха на това, което имат сега. Желаете ли да се научите да живеете в хармония със собственото си тяло?

Какво показва циститът?

Дълго време ли ви се е налагало да мълчите, когато сте искали да крещите и да биете тревога? Психосоматиката казва – от хроничния цистит боледуват най-често тези, които често се гневят, изживяват силно отправена им обида, дълго не могат да простят, обвиняват другите за своите неуспехи.

Мълчейки те се ядосват, „прехапват устни“ с надеждата, че виновникът ще забележи и ще коригира поведението си, като се разкае и поправи всичко. Тези обиди са безкрайни, защото малко хора са в състояние да четат мислите на другите.

Друг вариант – прехвърляте на някого другиго отговорността за решението на важен за вас житейски въпрос, а след това го обвинявате, че той не го взема. Често този човек дори не знае, че му е възложена толкова отговорна мисия – да ви направи щастливи.

„Ако той беше ми помогнал!“, „Ако се беше съгласил на това!“Повярвайте никой не може да направи за вас това, което сте в състояние да направите сами за себе си. По-скоро в момента, когато сте зациклили във фалшиви надежди и мислено водите гневен диалог, друг човек прави нещо важно за живота си.

Острият цистит може да бъде вследствие на преломно житейско събитие и страх от промени. Такъв вариант често се свързва с циститът на младоженката. На фона на активния сексуален живот инфекцията попада в уретрата и в резултат възниква възпаление на пикочния мехур.

Защо това се случва далеч не при всички жени?

Психосоматичната теория обяснява тази неприятност така – жената се чувства неудобно в новата си роля, не желае да се променя и да изменя характера на връзката си. Това е детски поглед върху нещата – тя се крие зад надеждата, че всичко ще се промени и ще стане отново както преди.

Възпалението прави сексуалния живот невъзможен и мъжът е принуден отново да я предразполага към себе си, грижейки се за нея, очаквайки нейното оздравяване.

Краткият път към здравето

Започнете да говорите с хората какво желаете да промените и какво искате да получите от тях. Не използвайте никакви намеци само по този начин всичко ще бъде разбираемо и недвусмислено.

Започнете с битовите потребности. Това няма да бъде романтично или дори страшно, но е единственият път от порочния кръг на недомлъвките, обидите и страховете.
Договорете се за времето на общуването, взаимните ангажименти, уговаряйте всичко, което е важно за вас.

Слушайте своето тяло – психосоматика срещу цистит
4.5 (90.45%) 67 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 20, 2015 11:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи