Смърт от бягане – кога и какъв спорт може да е крайно опасен

Мария
Написана от Мария август 15, 2016 20:17

Смърт от бягане – кога и какъв спорт може да е крайно опасен

Акценти:

  • Зрение - качество
  • Спортове - активност
  • Плудаване - състав на кръвта

Свързани:

Спортът не само лекува, но и разболява. Ако не знаете какви заболявания с какви видове физическа активност са несъвместими.
Ситуациите, когато човек стремително влошава здравето си, когато спортува, а понякога и губи живота си, изобщо не са редки. Проблемът в този случай често се крие в неправилно подбрания вид спорт.

Тъй като дори и баналното разширение на вените на краката при неправилно предприето физическо натоварване може да изиграе фаталната роля.

Какви видове спорт следва да изберете при едни или други заболявания, а в кои случаи е по-добре да се откажете за съхраняване на здравето?

Нежно сърце

Заболявания на сърдечно-съдовата система стават едни от основните, които изискват особено внимание и бдителност при подбор на физическа активност.

Тъй като цялото основно натоварване по време на изпълнение едни или други упражнения ляга именно на сърцето и на кръвоносните съдове, които усилено изпомпват кръв. Естествено е, че при наличие на патологични проблеми в тези системи не трябва да ги претоварваме още повече.

Струва си да се откажем

Така например, сред непрепоръчителните натоварвания са спортното бягане, в това число и състезателното, скоковете, силовите тренировки и тенисът на корт.

Това е свързано с факта, че тези варианти на физически натоварвания водят до особено активно кръвообращение, което при затруднения става критично, а в някои случаи и смъртоносно.

Може да се опита

Оптимален вариант на натоварвания за хората, при които се наблюдават каквито и да е проблеми със сърцето и кръвоносните съдове, и това са достатъчно спокойни варианти: плуване и ходене.

И изискват минимален разход на енергия, но пък помагат за съществено подобряване на кръвообращението. Единственото, което трябва да се има предвид, че трябва да се практикуват само до поява на чувство за умора, задух или забележимо увеличаване на пулса.

При наличие на тези симптоми натоварването следва да се прекрати.

Коварната мрежа от вени

Разширените вени далеч невинаги се проявяват само на краката. Чести са случаите, когато диагнозата „разширени вени“ се поставя и при изследване на вътрешните органи на малкия таз.

Тази патология е последвана от развитие на тромбоза, което на свой ред може да доведе до инвалидност при запушване на вените на крайниците или смърт при откъсване на тромб и попадането му в сърдечния мускул или мозъка.

Добре е да се откажете

Най-често при разширени вени не се препоръчва заниманието с такива варианти на натоварване като силови и ударни. Затова в списъка с противопоказания попадат също кляканията, вдигане на гири или щанги в изправено положение, бързо бягане, скокове.

Също сред забранените при разширени вени са и всички видове професионален спорт.

Всички натоварват и без това неработещите нормално вени. Освен това, вдигането на тежести предизвиква още по-голямо разширение на вените и сгъстяване на кръвта, което може до доведе до увреждане на кръвоносните съдове, на крайниците и дори на вътрешните органи.

Може да опитате

Полезни видове спортове са вариантите, при които се понижава натоварването на ставите, ускоряват се обменните процеси, кръвта се обогатява с кислород, способства се изменението на състава на кръвта. Такива спортове са водната аеробика, плуването, спортно ходене, колоездене, танците.

Слабо зрение

1/3 от населението страда от този проблем, и необмислените натоварвания много бързо да доведат до необратими последствия.
Забранени са водомоторните спортове, ски спортовете, както и скачането с парашут.

Можете да опитате

Ако качеството на зрението не е толкова влошено можете да опитате плуване, оздравително бягане, гребане.

Смърт от бягане – кога и какъв спорт може да е крайно опасен
4.5 (90%) 44 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 15, 2016 20:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи