Смъртоносна за бебета инфекция може да бъде предотвратена с майчина кърма

Мария
Написана от Мария септември 1, 2016 14:26

Смъртоносна за бебета инфекция може да бъде предотвратена с майчина кърма

Акценти:

  • Полезни бактерии - количество
  • Хранителни добавки - захари
  • Инфекции - стрептококи В

Свързани:

Допълнителни аргументи в подкрепа на широко разпространеното схващане, че „на гърдата на мама е по-добре“, когато става въпрос за хранене на бебето, ново проучване установи, че определен тип захари в майчиното мляко могат да предпазят децата от В стрептококи, които предизвикват опасни за живота инфекции.

Според Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията, инфекциите, предизвикани от стрептококите от група В /ГБС/, са най-честата причина за менингит и сепсис в първата седмица от живота на новороденото.

Около 25% от бъдещите майки са носители на стрептококи от група В, които обикновено обитават стомашно-чревния тракт или влагалището.

И най-често инфекция се развива при новороденото, тъй като ГБС бактериите се предават от майката на детето по време на раждането.

Подобни инфекции се развиват на възраст между 1 седмица и 3 месеца, и може да възникне в резултат на прехвърлянето , но е по-вероятно инфекцията да е прихваната от другаде.

Сега, изследователите от Кралския колеж в Лондон в Обединено кралство са установили, че лакто-н-дифукохексаоза 1-ви тип, вид захари, които естествено се срещат в кърмата на около половината жени в света, могат да попречат на заразяването на бебетата със стрептококи тип В.

Водещият автор на проучването д-р Николас Андреас, от катедрата по медицина в Кралския колеж обяснява, че видовете захари в женската кърма, известни като човешки млечни олигозахариди, са частично повлияни от гените, най-вече от антигенната система на Люис, която участва в създаването на А, В, 0 кръвни групи.

За целта на изследването, учените изследвали кърмата на 183 майки от Гамбия за наличие на захари, за които е известно, че са повлияни от антигенната система.

Освен това майките са били изследвани и за наличие на стрептококи тип В чрез вагинални и ректални тампони, които били използвани при раждането.

При самото раждане, 6 дни след него, и 60-89 дни след това. Проби с назофагеални и ректални тампони били взети от децата за тестване за наличие на ГБС.

В сравнение с майките, които не са имали захари, свързани с антигенната система на Люис в кърмата, тези, които ги имали, били с по-ниски нива на стрептококи в стомаха, и изследователите съобщават, че при тях е по-малко вероятно бактериите да преминат от тях към децата по време на раждането.

Нещо повече, екипът установи, че децата, чиито майки са имали от специфичните захари в кърмата, е по-вероятно да бъдат напълно изчистени от опасните стрептококи в тялото си в рамките на 60-89-дневна възраст.

При тестовете на майчиното мляко, съдържащо лакто-н-дифукохексаоза срещу стрептококи от типа Б в лаборатория, учените установили, че по-ефективно унищожава бактериите, отколкото кърмата, която не съдържа специфичните захари.

Изследователите като заключение посочват, че естествените захари в майчиното мляко, особено лакто-н-дифукохексаоза, могат да предотвратят опасната стрептококова инфекция при бебета, като се увеличи количеството на полезните бактерии в червата им.

Въпреки че изследванията са в ранен стадий, те показват колко важна е кърмата за бебето. И дори има данни, че майчиното мляко може да предпазва най-малките и от много други опасни инфекции, като ротавирусните.

Резултатите от проучването проправят пътя за нови методи за предотвратяване на инфекциите,предизвикани от стрептококи тип Б при майките и техните бебета.

А на тези майки, които не произвеждат такива специфични захари могат да се предложат хранителни добавки.

Смъртоносна за бебета инфекция може да бъде предотвратена с майчина кърма
4.5 (90.29%) 35 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 1, 2016 14:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи