Това е витамин-парадокс. В плодовете и зеленчуците го няма.

Потребността от него е минимална – не грамове и дори не милиграми – хилядна част от грама, а микрограми - милионна част от грама – 2-3 микрограма.

Но недостигът на този витамин може да е смъртоносен.

От дефицит на витамин В12 се развива анемия, тоест малокръвие, от което заболяване хората в миналото са умирали в рамките на 2-5 години.

Лечението не помагало и нарекли болестта злокачествена анемия.

И реално ефективен препарат срещу нея намират американски лекари.

Но това не бил витамин В12, а суров черен дроб, в който, както се установява години по-късно, се съдържа голямо количество витамин В12.

Така че този витамин може да бъде наречен витамин на черния дроб.

През 1934 г. за откритието и разработването на този препарат на 3-ма американски лекари получават Нобелова награда.

В номинациите било посочено – за откритие на лечение с черен дроб на болни от анемия. И нито дума не за витамин В12.

Защо?

Самият витамин в чист вид бил отделен много по-късно.

Оказал се кристален прах с червен цвят.

А неговата химическа формула и структура била разшифрована едва през 1956 г. от известния химик Дороти Ходжкин.

През 1964 г. тя получава своята Нобелова награда за определяне с рентген на структурите на биологично активните вещества.

Игра на цифри

В12 е последният 8-ми витамин от групата В.

Защо тогава се нарича В12, а не В8?

Проблемът е, че в историята е имало витамини В4, В8, В10, В11 и още няколко В с индекс повече от 12.

Когато ги откривали, ги смятали за витамини, но при по-нататъшно изучаване не се оказали такива.

Сред тях има полезни вещества и не много, дори токсични.

Някои от тези бивши витамини се отпускат като хранителни добавки, и дори като лекарствени средства.

Не само анемия

Недостигът на витамин В12 води не само до анемия, а също е много важен за нормалната функция на нервната система.

При дефицит възникват дегенеративни изменения на мозъка и на нервите.

Витаминът е много важен за синтеза на ДНК.

Това е материал, от който се състоят нашите гени, и в него е записана цялата наследствена информация.

При делене на всяка клетка ДНК се удвоява – създават се допълнителни копия, с които информацията се предава на нова клетка.

Този процес е безкраен, докато организмът е жив.

И за него витамин В12 е изключително важен.

Вездесъщият витамин В12

Клетките, които бързо се делят и се обновяват, са най-чувствителни към дефицита на този витамин.

И анемията е свързана с това.

Човешкият организъм постоянно произвежда милиони еритроцити, тези червени кръвни клетки, съдържат хемоглобин, пренасящ кислород из целия организъм.

Ако хемоглобинът е нисък, това е анемия.

При това състоянието клетките страдат от недостиг на кислород.

От недостиг на витамин В12 синтеза на еритроцити се забавя, а заедно с това намалява и общото количество хемоглобин. Така се развива и В12-дефицитна анемия.

Този витамин действа във всяка клетка на нашия организъм, и освен това е нужен и за синтеза на мастни киселини и за енергия.

Част от своите функции витаминът осъществява съвместно с друг витамин от групата В – с фолиева киселина.

Организмът поддържа запаси от този витамин.

Но при преминаване на вегетарианска диета за около 10 години запасите се изчерпват и се развива злокачествена анемия.