Смях през сълзи – кога гъделът е признак на болест

Мария
Написана от Мария август 24, 2018 11:35

Смях през сълзи – кога гъделът е признак на болест

Акценти:

  • Самозащита - гъделичкане
  • Чувствителност - понижена
  • Състояние - нормално

Свързани:

Всички здрави хора реагират на гъдел. А как именно зависи основно от особеностите на нервната система. Но ако няма реакции на гъделичкането – това е повод да се потърси лекарска помощ. Кой се бои и кой не се бои от гъделичкането, и на какво може да е признак?

Какво е това гъдел?

Под гъдел се разбира определено въздействие на кожата. Здрав човек обикновено се възбужда, рефлекторно отдръпва областта на дразнене и хихика или се смее.

Кожата на лицето му се зачервява, дишането става насечено, пулсът се ускорява. Реакцията на гъдел най-често не предизвиква особено приятни усещания, а при дълго гъделичкане смехът преминава в сълзи, а възбуждането – в истерия, в изнемогване.

Учените разделят 2 разновидности на гъделичкането:

  • Книсмезис – леки докосвания. В този случай чувствителна може да е всяка част на тялото, но специално внимание следва да се обърне на ерогенните зони. За повечето хора това е вътрешната част на ухото, шията, слабинната област. Така човек може да се погъделичка сам.
  • Гаргалезис – по-интензивно въздействие на определени области на тялото. Най-уязвимите области са подмишниците, ребрата, стъпалата и др. Остро възбуждане, силен смях, непроизволни движения са по-характерни за гаргалезиса. И сами не можем да се погъделичкаме по този начин.

Реакцията ни на гъделичкането е рефлекторна, не можем да я управляваме. Колкото по-близък човек ни гъделичка, толкова по-силен е ефектът, чужд човек не може да постигне това.

Защо човешкото тяло има нужда от гъдел?

Защо тялото ни има нужда от гъдел, учените не могат да отговорят точно, макар и да са били изказвани най-различни теории.

Теория за вредните насекоми

Предполага се, че тази кожна реакция позволява по-бързо да се установи пропълзяла по тялото опасност. Според тази теория човек се плаши, открива, че змии или насекоми няма – и нервно се смее от облекчение, като облекчава по този начин стреса.

Теория за самозащита

Като се отчита, че местата с най-голям гъдел са подмишниците, коремът, гърлото, възниква теория, че гъделът е защитна реакция, рефлекторен опит за отблъскване на страничен от най-уязвимите места.

Теория за прекъснатия плач

Има теория, че гъделът – това е недоизплакване. Малките деца много лесно преминават при гъдел от смях към плач, възрастните също. И в този случай рефлекторен отговор ще бъде смехът – на границата на сълзите.

Теория на игрите

В хода на експерименти с мишки учените показали, че механизмът на гъделичкането е скрит в соматосензорната хора на главния мозък и е предназначен за игрово взаимодействие с други индивиди.

Теория за страничния ефект

Накрая, съществува мнение, че гъделичкането е просто страничен ефект от развитието на сложна централна система.

Болести и гъдел

Хората могат да се отличават по степен на чувствителност към гъдела. До едни е достатъчно да се докоснеш, други с усмивка позволяват да се прокарат пръсти по всички потенциално-чувствителни места.

Най-остро реагират на гъделичкането хората със слаба нервна система, по-силна ще бъде реакцията и на тези, които притежават по-чувствителна кожа.

А ако човек не реагира на гъдела, това означава, че нещо с неговата нервна система не е наред. Не може това да се смята веднага за болест, но и това състояние не може да се смята за нормално.

Към гъделичкане не са чувствителни хора с понижена чувствителност към болка, а също и хора с някои увреждания на нервната система.

Смях през сълзи – кога гъделът е признак на болест
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария август 24, 2018 11:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи