Сода бикарбонат – приятел или враг на нашето здраве

Мария
Написана от Мария юли 15, 2016 10:51

Сода бикарбонат – приятел или враг на нашето здраве

Акценти:

  • Устна кухина - сода за хляб
  • Рецепти - детство
  • Болно гърло - жабурене

Свързани:

В съвременния свят, когато лекарствата струват немалко, а количеството заболявания, от които страда по-голямата част от населението, бързо нарастват, хората все повече и повече обръщат внимание на положителните свойства на продуктите и веществата, които ни заобикалят в ежедневието.

И содата е ярко потвърждение на това. Колко съвършено невероятно възможности приписват на хлебната сода, която обикновено се използва за печене и максимум за жабурене на гърлото.

Привържениците на алтернативните методи на лечение твърдят, че с помощта на обикновена сода може да се излекува дори рак.

Затова ви предлагаме заедно да разберем полезна ли е содата за хляб за здравето, и ако да, в какво се заключава нейното положително влияние върху организма.

Киселинно-алкален баланс

Основен компонент на хомеостазата. Здравият организъм самостоятелно регулира присъствието на основи и киселини във всички тъкани и течности.

Да говорим за единна норма на нивото на рH не се налага, доколкото всички органи и тъкани в нашия организъм имат достъпни граници на този показател.

Тъй като за стомашното съдържимо нормално нивото на рН в пределите 1.8-3.0, тъй като средата в основния орган на храносмилателната система за нормалното негово функциониране трябва да бъде кисела.

За артериалната кръв за оптимален показател се смята 7.4, а за венозната 7.35, което е обусловено от наличието в нея на въглеродни киселини.

Показателят рН в урината може и съвсем да се различава в зависимост от времето на денонощието и прочие фактори, въздействащи на организма.

Опасно за здравето и живота на човека е повишаването както на алкалното, така и на киселинното ниво. При понижаване на нивото на рН на човек се поставя диагнозата ацидоза, при значително увеличаване на нивото на рН – алкалоза.

Следва да се отбележи, че КАР се регулира едновременно от 4 буферни системи, а именно от хемоглобиновата, бикарбонатната и белтъчната.

Тези системи задържат равновесието между киселини и основи в организма в пределите на нормата и при отклонение на рН го връщат в установените предели.

Невероятните открития за чудодейните свойства на содата

Според твърденията на привържениците на лечението със сода, всички заболявания възникват на фона на повишена киселинност в организма.

Тъй като ако дълго време средата в тялото е кисела кръвта започва дасе сгъстява, размножават се патогенни микроорганизми и се развиват нарушения в различни системи.

Содата, според тях алкализира организма, оказвайки отлично лечебно-профилактично действие. Съществуват множество невероятни теории за чудодейните свойства на обикновената хлебна сода.

Може би, най-ярката от тях е използването на натриев бикарбонат за лечение на онкологични заболявания. Според тази теория раковите клетки се развиват на фона на повишена киселинност в различните тъкани на организма.

За да се предотврати образуването на тумори и дори да се преустанови тяхното развитие, според запознатите е достатъчно да се проведе алкализация на организма с помощта на сода.

Но тази теория няма никакви научни потвърждения, и още повече, отговорът на науката относно вероятността за съществуване на такова взаимодействие е еднозначно отрицателен.

Сода и здраве – рецепти, познати от детството

От ранна възраст сме свикнали, че при болки в гърлото или при зъбобол родителите ни да ни карат да жабурим устата си с разтвор от сода, а при бронхит да пием мляко с добавена сода за хляб. Всичко изглежда толкова просто и е полезно за здравето.

Така че содата за хляб може да се използва при възпалителни процеси в гърлото, при ухапвания от насекоми, при някои заболявания на устната кухина.

Сода бикарбонат – приятел или враг на нашето здраве
4.4 (87.65%) 34 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 15, 2016 10:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи