Социалните мрежи правят нещастни жените над 30-годишна възраст

Мария
Написана от Мария септември 12, 2015 17:16

Социалните мрежи правят нещастни жените над 30-годишна възраст

Акценти:

  • Социални мрежи - нещастие
  • Сравнение - самоовеществяване
  • Профили в социалните мрежи - въздействие

Свързани:

Учените от университета Оукланд в Нова Зеландия съставиха портрет на хората, които прекарват много време в социалната мрежа Facebook. И установили до колко социалната мрежа влияе на техния живот.

В рамките на своето изследване учените провели наблюдения на група, състояща се от повече от 11 хиляди души. В нея влизали 62,5% жените и 37,5% мъже над 18-годишна възраст. Тяхната средна възраст била 49.2 години.

Анализът показал, че сред представителките на слабия пол 69% имали профил във Фейсбук. А 58% били активни ползватели и влизали в профила си през последната седмица.
Също станало известно, че жените са по-големи почитателки на социалната мрежа от мъжете.

Същевременно много от представителките на нежния пол се чувстват нещастни и потиснати от това – те не са доволни от собственото си тяло и живот като цяло. Става дума основно за дами на възраст от 35 до 45 години.

Между впрочем удовлетвореността от живота на техните връстнички, свободни от интернет зависимости, била много по-висока.

Учените свързват това с факта, че в социалните мрежи дамите се сблъскват с фотографиите на по-млади жени. И започват да сравняват себе си, своя външен вид с това, което виждат на снимките. И често това съпоставяне не е в тяхна полза. Това удря много силно по тяхната самооценка и в резултат не са така уверени в себе си.

А по-щастливи и доволни жените потребителки на Фейсбук стават едва, след като навършат 50 години.

Следва да се добави, че общуването в социалните мрежи може да се отрази по негативен начин на настроението на човека и дори да стане причина за депресия. И това се отнася както за мъжете, така и за жените.

Както беше установено в университета на Куинсланд, ако човек усеща, че не го харесват в социалните мрежи самооценката му пада.

Учените провели експеримент, за който те поканили доброволци и ги разпределили в 2 групи. На първата група било забранено да споделят информация в продължение на 48 часа.

А втората група използвала акаунти, но те били ограничени – не получавали никакви коментари и нотификации за обновяване.
В резултат у участниците от втората група показателите за усещане за съпричастност, контрол, значимост в живота и на самооценката се понижили.

Между впрочем също се установило, че статусът в социалните мрежи за семейното положение силно влияе на отношенията в действителност.

В допълнение – едно изследване от април месец тази година, което достига до същия резултат само че по отношение на всички жени, а не само на тези над 30-годишна възраст.

Група учени от Университета на Западна Англия в град Бристол начело с професор Филип Дидрихс стигнали до заключението, че социалните мрежи крайно негативно се отразяват на самоусещането на жените.

Що се отнася до представителките на нежния пол, които прекарват много време в социалните мрежи, разглеждайки лентата с новините и профилите на своите приятели и събирайки лайкове със снимките, които качват, са започнали да страдат от явлението, което се нарича самоовеществяване.

Този термин по подразбиране означава, че жената започва постоянно да сравнява своята външност с другите жени в социалните мрежи.

А тези, които нямат профили в социалните мрежи или пък влизат там много рядко, нямат този проблеми или неговото въздействие е пренебрежимо малко.

Социалните мрежи правят нещастни жените над 30-годишна възраст
4.6 (92.11%) 38 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 12, 2015 17:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи