Спелта е прабабата на пшеницата и днес е в категорията на суперхраните, поради високата си хранителна стойност.

Спелта – дали наистина е суперхрана?

Хранителната стойност на дивото зърно в пъти надвишава тази на обикновената пшеница.

За спелта се споменава, дори и в Библията.

Съществува мнение, че този продукт е употребяван още в епохата на неолита.

Това е причината е и дивото зърно да се нарича „прабаба“ на съвременната пшеница.

Много народи са избирали спелта за приготвяне на ястия, тъй като зърнената култура се отличава с простота, непретенциозност при отглеждане.

Рецептите със суперхраната са разнообразни – от бисквити до каши.

Спелтата съдържа до 37% растителен белтък – това е в пъти повече, отколкото в обикновената пшеница.

Освен високото съдържание на протеин, дивото зърно е и екологично чисто.

„Черният хайвер на зърнените“, „дар на предците“ неслучайно се използват тези названия за суперхраната.

При преработката на спелтата за консумация не се налага термична обработка, благодарение на което хранителната стойност на зърнената култура не се понижава.

Дивото зърно е полезно и защото витамините и хранителните вещества се съдържат не само в самото зърно, но и в неговата обвивка.

В необработеното зърно всички ценни вещества са балансирани.

Белтъци, сложни въглехидрати, мазнини, фибри, минерали и други съставки в идеални за човешкия организъм пропорции.

Прабабата на пшеницата на вкус наподобява орехови ядки.

Това е причината кашите и другите ястия от дивото зърно да се харесват от малки и големи.

Продуктът няма противопоказания, освен индивидуална непоносимост.

Зърнената култура е препоръчителна за малки, бременни, диабетици, хора в напреднала възраст.

Интересно е, че спелта се използва не само за храна, но и за разкрасяване.

Брашното от дивото зърно положително влияе на състоянието на косата и на кожата. добавя се в маски, кремове.

Спелта – полезни свойства за здравословно хранене

Всички съдържащи се в прабабата на пшеницата химически вещества лесно се усвояват.

Това е възможно, защото всички съставки са лесноразтворими във вода.

Освен това спелтата е богата на полезни вещества, това е още и диетично зърно.

Калоричността на дивото зърно не надвишава 338 килокалории на 100 грама.

Натуралният продукт е източник на бавни въглехидрати, които постепенно се разграждат и усвояват.

Дивото зърно има и други полезни свойства

1. Съдържа 18 незаменими аминокиселини

Сред тях са триптофан, недостатъкът на който води до развитие на депресия, безсъние, проблем с храносмилането.

2. Източник на бавни въглехидрати

Съдържа полизахариди, които забавят усвояването на въглехидратите.

Това е причината прабабата на пшеницата да засища за дълго време.

3. Съдържа груби растителни фибри

Влакната на зърнената култура стимулират процеса на храносмилането и чревната перисталтика.

4. Способства за укрепване на имунитета

Подобрява функцията на всички системи на организма.

5. Високо съдържание на желязо

Прабабата на съвременната пшеница намалява риска от развитие на анемия.

Рецепти за ястия със спелта

В здравословното хранене не е трудно да се въведе.

От зърнената култура се приготвят супи и каши с мляко и вода, използва и се като гарнитура към месото и рибата.

Популярно брашно от спелта, от него може да се пече хляб, бисквити и други десерти:

• Зеленчукова салата

Спелтата се вари в леко подсолена вода, докато омекне, оставя се да изстине и се смесва със зеленчуци по желание – краставици, домати, марули.