Споротрихоза

Мария
Написана от Мария октомври 14, 2014 13:29

Споротрихоза

Акценти:

  • Хронифицира ли заболяването при нелекуване?
  • Засяга ли гъбичката, причинител на заболяването тъканите около мозъка?
  • Какви билки могат да се използват за унищожаване на гъбичните колонии в тялото?

Свързани:

Споротрихоза представлява кожна инфекция, причинена от гъбичките Sporothrix schenckii. Този инфекциозен организъм е много близък до този, който се съдържа в остарелия хляб или маята, която се използва за приготвяне на бира.

Също така гъбичката се открива най-често в тръните на розовите храсти, сеното, торфения мъх, клоните и почвата.

Следователно инфекция по-често засяга градинарите, фермерите и изобщо хората, боравещи с рози, мъх, сено и почва. Понякога животни като кучета или коне могат да се заразят.

Заболяването често се обозначава от по-старите автори като болест на хората, боравещи с рози, защото неговата честота е била по-висока сред хора, които живеят в близост до растящи рози.

Това се дължи на обстоятелството, че гъбичките най-често са по тръните на розата и в тора и в почвата, които се използват за култивирането на тези растения. И лесно проникват в кожата на човека през раничките, които правят розовите тръни.

Какви са симптомите?

След като гъбичните конидии /спори/ проникнат в кожата чрез нараняванията, предизвикани от тръни, одрасквания или по друг начин, възможно е да е необходими от няколко дни до месеци на инфекциозните организми да предизвикат инфекция.

Първият симптом е появата на твърда подутина /възел/, чиито цвят може да варира от розов до почти лилав. Възелът обикновено е безболезнен и само леко чувствителен.

С течение на времето подутината може да се развие в отворена рана /язва/, от които може да изтича бистра течност. В други случаи могат да се образуват мицетоми.

Мицетомите са местата, в които от лимфата през синусните пътища изтичат гранули, в които се съдържат организмите причиняващи инфекцията.

Нелекувани язвата и възела могат да станат хронични и да не се променят с течение на години. В около 60% от случаите гъбичката се разпространява по лимфните възли.

С течение на времето се появяват нови подутини по заразената ръка или крак. Този процес може да продължи с години. В много редки случаи, инфекцията може да се разпространи и да засегне и други части на тялото.

Гъбичката може да инфектира ставите, костите, белите дробове и тъканите около мозъка /гъбичен менингит/. За щастие, толкова генерализирана гъбична инфекция се развива само при хора със супресирана имунна система. Но при тези случаи заболяването застрашава живота и е много трудно за лечение.

Симптомите са прогресивни. Първоначалните места на инфекцията не са видими. С напредването на инфекцията се развиват и лезии, които са разположени по последователно по една линия и лимфните канали се заразяват.

Лечение на споротрихоза

Лечението зависи от това доколко се е разпространила гъбичката в тялото на заразения и общото му здравословно състояние.

Когато инфекцията е само по кожата – традиционно се лекуват с наситен разтвор на калиев йодид и това лекарство се прилага 3 пъти дневно в продължение на 3 до 6 месеца, докато всички лезии изчезнат. Кожни инфекции могат да бъдат лекувани с интраконазол до 6 месеца.

Инфекция на костите и ставите – те са много трудни за лечение и рядко се повлияват от действието на калиев йодид. Интраконазол често се използва за лечение в продължение на няколко месеца или дори до 1 година.

Медикаментът амфотерицин се прилага също, но може се приема само венозно. Но това лекарствено средство има

повече странични ефекти и може да се наложи да се прилага в продължение на много месеци.

• В литературата се споменават и алтернативни методи за лечение – фунгицидни билки като смирна, масло от чаено дърво, екстракт от цитросуви семена, зехтин и чесън, се прилагат директно към заразената кожа. Въпреки че само се предполага за ефекта на тези билки, все пак има и няколко проучвания, които го потвърждават.

Споротрихоза
4.5 (90%) 30 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 14, 2014 13:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи