Спортът е напълно безполезен при излагане на живак преди раждането

Мария
Написана от Мария септември 21, 2016 19:34

Спортът е напълно безполезен при излагане на живак преди раждането

Акценти:

  • Упражнения - физически
  • Метилживак - излагане
  • Замърсители - условия

Свързани:

Мозъчните функции се подобряват с аеробни упражнения, но не и за хората, изложени на високи нива на живак преди раждането, според нови изследвания.

При възрастните хора с висока пренатална експозиция на метилживак, произхождаща главно от консумацията на риба, която майката е консумирала по време на бременността, не се наблюдава подобряване на паметта от физическите упражнения, което пък било наблюдавано при тези с ниско пренатално излагане на метилживак.

Това е едно от първите изследвания, в което се прави опит да се установи как експозицията на метилживак в утробата може да повлияе върху когнитивната функция на възрастен човек.

Живакът произхожда от промишленото замърсяване във въздуха, което попада във водата, където се преобразува в метилживак, за който е известно, че има токсично въздействие върху развиващия се мозък и нервната система, като може да ограничи способността на тъканите на нервната система да растат и да се развиват при увеличена аеробна дейност, тоест при физическа активност.

Известно е, че развитието на нервната система е доста деликатен процес, който е особено чувствителен към метилживака и други токсини от околната среда, но все още се откриват отложените ефекти върху различните органи и системи от излагането на тези съединения.

Това изследване сочи възрастовата когнитивна функция като нова област на безпокойство.

Участниците в проучването са 197 души от Фарьорските острови, на около 400 километра северно от Англия, където рибата е основната храна.

Тяхното здраве е било проследявано от времето, когато били в утробата на своите майки в края на 80-те години. Когато станали на 22 години, участниците били тествани за възможностите им да използват кислорода, които се увеличават с помощта на аеробика.

Също така били подложени на няколко теста за оценка на умствените способности, свързани с краткосрочната памет, вербално разбиране и познания, обработка на образи, дългосрочно съхранение и извличане на данни и скорост на разбиране на нова информация.

Изследователите открили, че доброто представяне на тестовете било свързано с по-добра неврокогнитивна функция, както се очаквало на базата на предварителните изследвания.

Когнитивната ефективност, която включва скоростта на обработка на нова информация и краткосрочна памет има най-голяма тежест при представянето на тестовете.

Но когато изследователите разделили участниците на 2 групи въз основа на нивата на метилживака при техните майки по време на бременността, се установило, че по-добре се представят участниците от групата с ниско ниво на излагане на метала преди раждането.

Участниците с пренатални нива на живака под 67%, или по-малко от 35 микрограма на литър в кръвта от пъпната връв, също показват по-добро представяне на тестовете за определяне на умствените способности. Но това не се отнасяло за участниците с високи нива на излагане на метилживак преди раждането.

Всички ние знаем колко са полезни физическите упражнения, и колко важна част са от здравословния начин на живот.

Но резултатите от настоящото изследване показват, че излагането на замърсители в началото на живота, може да намали тези ползи.

И трябва да се обърне специално внимание на условията в околната среда, която създаваме за бременните майки и бебета.

Наскоро FDA препоръча на децата и жените в детеродна възраст да се хранят с 2-3 порции риба седмично с ниски нива на живак, като такава риба е сьомгата и рибата тон.

Спортът е напълно безполезен при излагане на живак преди раждането
4.5 (90.65%) 77 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 21, 2016 19:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи