Спортно сърце или застрашаваща живота кардиомиопатия – има ли изобщо разлика

Мария
Написана от Мария април 15, 2016 22:37

Спортно сърце или застрашаваща живота кардиомиопатия – има ли изобщо разлика

Акценти:

  • Кардиомиопатия - опасна
  • Диастолична дисфункция - контролна група
  • Корен на аортата - синдром на Марфан

Свързани:

Необходимостта да се отличат индуцираното от физически натоварвания ремоделиране на сърцето от патологични изменения, които са съпроводени с риск от нежелани явления, при професионални спортисти се отнасят към най-важните и, едновременно най-трудният за разрешаване проблем в практиката на спортните лекари и спортните кардиолози.

За да се отличат адаптивните физиологични изменения от скритите патологични изменения, е необходимо много добре да се разбира, какво е нормално за човека, който се занимава с конкретен вид спорта.

Неотдавна в САЩ с финансовата подкрепа на Националната баскетболна асоциация беше създадена база данни, в която влизат показателите на елитните играчи в баскетбола, и резултатите от нейния анализ, бяха публикувани в авторитетно медицинско издание.

Баскетболът е водещ вид спорт в САЩ, и именно сред играчите в баскетбола в САЩ се регистрира най-високата честота на свързаната със спорта внезапна сърдечна смърт.

Най-честата причина сред тези спортисти се оказва хипертрофичната кардиомиопатия. Това изследване е първото по своя род, в резултат на което бил получен голям масив от данни, които могат да се използват за разработване на нормативи за играчите в баскетбола.

Същевременно следва да се има предвид, че баскетболистите се характеризират с по-високи антропометрични показатели, отколкото всякакви други категории изучавани спортисти.

NBA изисква преди началото на всеки баскетболен сезон всеки играч да премине медицински изследвания, които включват и стрес-ехокардиография.

През 2013-та и 2014-та резултатите от тези стрес-ехокардиографски, а също и ехокардиографските данни, получени при изследване за предварителния отбор на спортисти от 2014-та година, били анализирани в централна лаборатория.

В базата данни влязла информацията на 526 спортисти, чиито данни били достъпни за анализ.

Повече от ¾ от спортистите били с афроамерикански произход, приблизително 20% от тях се отнасяли към европеидната раса, като средната им възраст била 25 година и 7 месеца.

Средният ръст в групата се равнявал на 200,2 см, а средната стойност на площта на тялото – 2.38 квадратни метра.

При значителна част от спортистите резултатите от измерването на различни структури, отнасящи се към левите отдели на сърцето, сред които и размерите на лявата камера, дебелината на нейните стени и масата на ЛК, излизали извън рамките на референтните стойности, предлагани за използване за общата популация.

Така, средната стойност на крайния диастоличен диаметър съставлявало 56.8 мм, и дилатацията на кухината на лявата камера се наблюдавала при 36.5% от спортистите, които били включени в базата данни.

Въпреки това, когато стойностите на крайния диалистоличен диаметър на лявата камера /КДДЛК/ били индексирани с отчитане на ръста и на площта на тялото, се оказало, че размерите на кухината на лявата камера са нормални, дори при най-големите атлети – средната стойност на показателя КДДЛК на единица площ на телесната повърхност била 2.40 см на квадратен метър – диапазонът на стойностите в контролната група на хората в зряла възраст била 2.3-3.0 см на квадратен метър, а средните стойности за КДДЛК на единица ръст съставлявали 2.84 см на метър – диапазонът на стойностите в контролната група била 2.4-3.3 см на квадратен метър.

При нито един от спортите не била открита диастолична дисфункция.

Измерването на диаметъра на корена на аортата е много важна част от изследване на играчите на Националната баскетболна асоциация, доколкото много високият ръст на тези спортисти създава опасност от наличие сред тях на такива със синдром на Марфан.

Спортно сърце или застрашаваща живота кардиомиопатия – има ли изобщо разлика
4.6 (92.08%) 53 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 15, 2016 22:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи