Средиземноморската храна пази от Алцхаймер и оглупяване на стари години

Мария
Написана от Мария август 11, 2016 18:45

Средиземноморската храна пази от Алцхаймер и оглупяване на стари години

Акценти:

  • Памет - подобряване
  • Когнитивен упадък - фактори
  • Тегло - поддържане

Свързани:

Нов мета-анализ показва, че средиземноморската храна е изключително полезна за мозъка, след като се установи, че хората, които консумират основно такива храни са по-малко предразположени към нарушения на познавателните способности в старческа възраст и към болестта на Алцхаймер.

Изследователите твърдят, че стриктното спазване на средиземноморската диета може да е полезно за когнитивната функция не само на хората в напреднала възраст, но и на по-младите.

Един от авторите на изследването Рой Хардман от технологичния университет в Мелбърн, Австралия напомня, че средиземноморската диета включва консумацията предимно на растителна храна, като се ограничава яденето на червено месо, а на мястото на маслото се използва зехтин.

Този хранителен режим обаче се различава от вегетарианския по това, че се яде риба или пилешко месо най-малко 2 пъти седмично, но с тази разлика, че тези храни се консумират с подправки и билки, а не се добавя сол на вкус.

Средиземноморската диета се смята от мнозина за най-добрия начин на хранене за поддържане на здраво сърце. Множество проучвания показват, че консумацията предимно на средиземноморски храни намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, тъй като се стига до спад на лошия холестерол.

Но изненадващ е факта, че ползите от средиземноморската диета не се ограничават само до сърцето. Миналата година проучване установи, че ако този хранителен режим се добавят ядки или зехтин, може да се забави когнитивния упадък при хората в напреднала възраст.

Новият мета-анализ подкрепя тези констатации, разкривайки, че този хранителен режим може да е изключително полезен за умствените способности на човека.

Подобрява на паметта и способността за концентриране

За да достигнат до това заключения, изследователите анализирали данни от 135 проучвания, провеждани в периода между 2000-та и 2015-та година, проучвайки как средиземноморските храни влияе на умствените способности в дългосрочен план. А общо 18 проучвания, при провеждане на които били спазвани строги критерии, били включени в систематичен преглед.

Умствените способности на участниците от тези проучвания били оценявани чрез няколко теста – единият е на психиката, а другия за оценка на умствената дейност.

Систематичният преглед показва, че при участниците, които предпочитали средиземноморските храни има по-слабо намаляване на умствените способности, а също и имало подобрения на когнитивната функция.

А това означава, че рискът да развият Алцхаймер бил по-нисък в сравнение с тези участници, които не харесвали изобщо средиземноморска храна.

Предпочитанието към средиземноморските храни също е свързано и с подобряване на способностите за концентрация и на говорене, отбелязват още учените

Дори направо препоръчват на хората в по-напреднала възраст направо да преминат към средиземноморска диета. И систематичният преглед показва, че спазването на такъв хранителен режим известно време може да подобри умствените способности на човека.

Макар и изследването да не анализира основните механизми, които са в основата на подобряването на умствените способности, в резултат на спазването на средиземноморската диета, един от съавторите на проучването посочва, че този хранителен режим отстранява редица рискови фактори, обуславящи когнитивния упадък.

И това са – намаляване на възпалителните реакции, възстановяване на баланса на микроелементите в организма, подобряване на липидния профил с помощта на зехтина.

А също така и поддържане на теглото в границите на нормалните показатели, и потенциалното му намаляване при наличие на повишено такова, и може би промяна в чревната микрофлора, което все още не е изследвано.

Средиземноморската храна пази от Алцхаймер и оглупяване на стари години
4.5 (89.73%) 74 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 11, 2016 18:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи