Стафиди

Мария
Написана от Мария януари 24, 2015 09:07

Стафиди

Акценти:

  • Стафиди
  • Хранителна стойност
  • Отличен източник на калий
  • Полезни свойства

Свързани:

Стафиди в превод от турски означа „грозде“. Преди да преминем към полезните свойства на стафидите, нека разгледаме първоначално какви въобще те биват.

Съществуват 4 основни вида стафиди – светли и малки без семки от белите и зелените сортове грозде, тъмносини също без семена , със светъл маслинен цвят с една семка средно големи по размер и големи, месести с няколко големи семена.

При това, както и при гроздето, тъмните сортове стафиди са по-полезни, отколкото светлите.

Стафидите се отнасят към сладките храни. Въпреки това в тях съвсем не се съдържа захарта, която сме привикнали да добавяме към чая, а фруктоза и глюкоза, които са полезни въглехидрати, които не повишават нивата на кръвната захар.

Хранителна стойност на 100 грама стафиди

• Белтъчини – 2.9 грама;
• Мазнини – 0.6 грама;
• Въглехидрати – 67 грама;
• Минерални соли – 1.8 грама;
• Вода – 15.4 грама;
• Енергийна стойност – 264-279 килокалории;

Стафидите са висококалорична храна и калоричността на някои видове достига до 279 килокалории, затова прекомерната им консумация може да стане причина за затлъстяване.

Стафиди полза за здравето

Стафидите са много богати на калий – в 100 грама от тях се съдържат 860 мг от този важен за здравето на мозъка, сърцето и кръвоносните съдове минерал. Освен това в състава на тази храна влизат такива елементи като фосфор, натрий, калций, магнезий, желязо, а също и витамини В1, В2, В5, РР /никотинова киселина или ниацин/.

Витамин В3 или РР е един от компонентите на ензимите, участващи в клетъчното дишане и обмяната на белтъчините, регулиращи функцията на невроните и изобщо на цялата нервна система.

Именно поради тази причина за стафидите е научно установено, че укрепват централната нервна система и действат като успокоително.

Калият, на който са толкова богати стафидите, освен че стимулира функцията на сърдечния мускул, увеличава и скоростта на предаване между нервните импулси.

Калиевите соли въздействат и благоприятно на функцията на бъбреците, а и на кожата.

Благодарение на витамините В1, В2 и В5, които са най-устойчиви в стафидите в сравнение с останалите плодове и зеленчуци, и микроелементът магнезий, човек се успокоява и много по-бързо лесно заспива.

Тъмните стафиди, както и тъмните сортове грозде и виното от тях се смятат за по-полезни от светлите сортове. Дори с консумацията на тази храна човек може да предотврати кариес и пародонтоза.

Антиоксидантите, присъстващи в стафидите, в частност оленовата киселина, инхибират растежа на бактериите, които причиняват заболявания на зъбите. Фитохимикалите, присъстващи в тази храна, са изключително полезни за зъбите и венците.

Едно от полезните свойства на стафидите е това да премахва подуването и да повишава екскрецията на урина. Това им свойство е свързано с присъствието на калий, който помага дори и при отравяния, когато е необходимо токсините да бъдат отстранени от кръвта.

За тази цел е необходимо стафидите да се смесят с животински мазнини, например свинска мас и след това да се приложи към мястото на раната или на проникването на токсичното вещество, например при ухапване от змия.

Стафидите следва да присъстват в ежедневното меню на хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, както и от тези, страдащи от диабет и съдова дистония.

Противопоказания

Преди консумацията им стафидите трябва старателно да бъдат измивани, тъй като в производствените сушилни те се обработват със сяра и други химикали, които са опасни за здравето.

Стафиди
4.5 (90.61%) 49 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 24, 2015 09:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи