Стивън Хокинг – геният, заключен в неподвижно тяло

Мария
Написана от Мария декември 19, 2015 13:16

Стивън Хокинг – геният, заключен в неподвижно тяло

Акценти:

  • Дихателни органи - недостатъчност
  • Пневмония - недостатъчност
  • Ужасна диагноза - прогнози

Свързани:

Да бъдеш гениален астрофизик и да популяризираш науката е достойно за възхищение. Но и да останеш свръхпродуктивен учен, бидейки напълно парализиран, е нещо, излизащо за извън рамките на нормалното.

Как Стивън Хокинг успява да покори света въпреки ужасната си диагноза – амиотрофична латерална склероза – АЛС.
„Там, където има живот – има надежда“, – Стивън Хокинг

Известният учен е роден през 1942-ра година в семейство на лекар изследовател. Той от детството си се интересувал от наука и поради тази причина постъпил в Оксфорд, мечтаейки да посвети живота си на физиката и космологията.

Животът на амбициозния студент вървял гладко, докато през 1963-та година внезапно не загубил съзнание в двора на университета. Изследванията и прегледите показали шокиращ резултат – амиотрофична латерална склероза – болест на Шарко, с която хората живеят не повече от 2-3 години.

АЛС, както повечето от вас знаят, е неизлечимо дегенеративно заболяване на централната нервна система, при което бавно загиват всички двигателни неврони. Казано на по-елементарен език, тялото постепенно загубва способността да се движи.

Първоначално настъпва парализа на крайниците, впоследствие атрофират и останалите мускули. Обикновено човек с болестта на Шарко умира, поради недостатъчност на дихателната мускулатура.

„Много е важно просто да не се предаваш“ – Стивън Хокинг

Трудно е човек да осъзнае наближаващата смърт, когато е на 21 години и възнамеряваш да получиш докторска степен, колегите учени ти предричат блестящо бъдеще, а любимата още малко да се съгласи да стане твоя жена.

За щастие, подкрепата на приятелите и семейството, оптимизмът и грижите на любимата, новаторските теории, които успяха да променят научната представа за Вселената, успели да спасят Хокинг от депресията и отчаянието. Оставали му години и защо да не ги прекара, като бъде полезен.

Болестта бързо прогресирала, Хокинг вече не можел да се придвижва без инвалидна количка, но защитил дисертация, през 1965-та година се оженил за Джейн Уайлд, която му родила 3 здрави деца.

Съпрузите се развели през 1995-та година, след което Стивън се оженил за Илейн Мейсън, с която живял до 2006-та. През цялото това време обездвиженият учен продължавал да работи и да пише книги.

Как е успявал?

„Той е изключителен. Аз не познавам никого, който да е живял толкова дълго с АЛС. Необичайно е само отминалото време, но и това, че болестта сякаш е прегоряла. Такъв вид стабилизация е изключително рядка“ – посочва Найджел Ли, професор по клинична неврология в Кралския колеж в Лондон.

Как се движи и разговаря Стивън Хокинг?

През 1985-та година след тежка пневмония на известния учен е направена операция на гърлото, след която той окончателно загубва способност да говори. Приятелите му учени разработват за него специално кресло с речеви синтезатор, управляван с един пръст.

Ето какво за устройството самият Хокинг – „След като бях в състояние да комуникирам само по един начин – с повдигане на веждата, когато някой ми показва картички с азбуката. Но това беше твърде бавно.

Аз не можех да водя разговори и още по-малко да пиша научни разработки. За щастие, все още имам достатъчно сили в ръката, за да натискам и пускам малък ключ. Този ключ е съединен с компютър, на екрана на който се движи курсор.

Той ми помага да избирам думи от списък, появяващ се на екрана. Думите, които съм избрал, се появяват в горната част на екрана. Когато аз построя пълно изречение, то я изпращам в звуков синтезатор“.

Стивън Хокинг – геният, заключен в неподвижно тяло
4.6 (92.41%) 79 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 19, 2015 13:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи